nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

1 av 4 företag får betalt för sent

En stor Sifo-undersökning visar att ett av fyra företag drabbas av försenade betalningar och många undviker inkassoåtgärder.

  • Artikel annons 1

Oron över att förlora bra kundrelationer göra att företag drabbas av kreditförluster. Närmare tjugofem procent av svenska företag drabbas återkommande av försenade betalningar och trettio procent avstår hellre från inkassoåtgärder även om försenade betalningar kan leda till kreditförlust. I tre av fyra fall grundar det sig på rädsla för att skada eller förlora kundrelationen.

Det visar en undersökning som Sifo genomfört i Sverige, Danmark och Norge på uppdrag av fintech-bolaget Opuscapita.

– Att bibehålla en bra kundrelation är givetvis otroligt viktigt. Men vi måste våga fråga oss om det är rimligt att binda upp kapital eller acceptera en kreditrisk, på grund av rädsla att skada kundrelationen, säger Olof Andersson, produktchef på OpusCapita Sverige.

Orsakar stress

Sena betalningar orsakar inte bara kreditförlust utan är även en källa till stress och interna konflikter inom företagen. Undersökningen visar att det är dubbelt så vanligt att medarbetare känner oro och stress hos företag som inte är konsekventa med att kräva in obetalda fakturor.

Undersökningen genomfördes av Sifo mellan juni och augusti i år. Närmare femhundra it-chefer och beslutsfattare inom företag har medverkat.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.