nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

1 av 5 smartphones är piratkopior

Antalet piratkopierade produkter som säljs globalt ökar stadigt, visar en färsk internationell rapport.

Inte bara klockor piratkopieras.
  • Artikel annons 1

Närmare var femte mobiltelefon som skeppas internationellt är en piratkopia. Det visar en rapport från OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, som nyligen publicerats.

Det är sedan länge känt att laddare, batterier, minneskort och andra sidoprodukter till mobiltelefoner utgör en stor del av den globala handeln med sådana produkter. Men nu ser OECD en trend i att även antalet piratkopierade mobiltelefoner ökar – på grund av en stigande efterfrågan på global nivå.

Flest från Kina

Mobiltelefoner och annan ict-teknik, kommunikations- och informationsteknik, är ett av de produktområden som är mest utsatt för piratkopiering. Mellan sex och sju procent av den sammanlagda internationella handeln med ict-produkter bedöms vara piratkopior.

Enligt OECD är Kina den primära källan för falska och piratkopierade ict-produkter och närmare 43 procent av alla beslagtagna piratkopior är varumärken registrerade i USA.

Finska produkter utsatta

Näst därefter följer finska ict-produkter som utgör 25 procent av alla piratkopior och först därefter kommer japanska varumärken med 12 procent av de falska produkterna.

Enligt ekonomiska beräkningar för år 2013 uppgick den totala internationella handeln med ict-produkter till strax över två tusen miljarder dollar varav Kina då stod för närmare en tredjedel av exporten.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.