nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

10 terabit per sekund

När vi svenskar är som mest aktiva kommer den samlade internettrafiken i riket att nå toppar på svindlande 10 terabit per sekund. Det visar Ciscos prognos fram till 2018.

  • Artikel annons 1

Senaste upplagan av Ciscorapporten Visual Networking Index visar på en fortsatt brant tillväxtkurva för den svenska datatrafiken på internet. Mellan 2013 och 2018 kommer den samlade datavolymen ha ökat 2,6 gånger spår rapportförfattarna och stämmer siffrorna betyder det att ip-trafiken når 916 petabytes per månad vid rapportens bortre horisont. Fördelat på varje svensk invånare betyder det en månatlig datakonsumtion på 93 gigabyte vilket kan jämföras med 39 gigabyte år 2013.

Under de tider när vi är mest nätaktiva räknar Cisco med att kapacitetsbehovet 2018 uppgår till massiva 10 terabit per sekund.

Video och uppkopplade prylar

Svenskarna förbrukar redan idag betydligt mer datakapacitet än den genomsnittlige världsmedborgaren som först 2018 väntas spränga 30 gigabytes-vallen.

– Internet of Everything, det vill säga att allt fler saker, människor, data och processer kopplas upp mot internet, är en tydlig drivkraft i ökningen av internettrafiken i Sverige, tillsammans med en fortsatt ökning av streamade videotjänster, säger Fredrik Wester, ansvarig för operatörer på Cisco.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.