nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

4 gig i månaden

Mobila enheter tar över datatrafiken mer och mer. I dag hanterar ett privatabonnemang nära 4 Gbyte i månaden.

4g växer i samma takt som mobil datatrafiken ökar.
4g växer i samma takt som mobil datatrafiken ökar.
  • Artikel annons 1

Inte oväntat fortsätter mängden mobildata att stadigt öka. Den totala mängden överförd data på mobila enheter ökade till 295 000 Terabyte under första halvan av 2016. Det visar Post- och telestyrelsen, pts, rapport om svensk telekom marknad.

Under årets första halva ökade den mobila datatrafiken med 31 procent vilket är i ungefär samma takt som det ökat tidigare år.Konsumenter fortsätter använda mer och mer data i sina mobiler. Det innebär att förväntningarna på mobilnätets täckning och kapacitet fortsätter öka vilket i förlängningen pekar på ett behov av mer tillgängligt radiospektrum som kan ge fortsatt utbyggnad av näten, säger Catarina Wretman, tf generaldirektör för pts i ett uttalande.

En annan sak som framgår av pts rapport är att bredbandsabonnemang med hastigheter på 100 Mbit/s eller mer fortsätter att öka och numera finns närmare 1,7miljoner sådana abonnemang i Sverige. I samma takt ökar 4g abonnemangen som numera har två tredjedelar av den totala trafiken.

En bieffekt av allt detta är förstås att den fasta telefonin fortsätter att minska och i år kan pts även se att ip-telefonin börjar dala nedåt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Fler tror på intrång

En majoritet av alla it-chefer inom telekomindustrin tror att försöken till dataintrång kommer att öka. Men bara två av fem tror att de kommer öka investeringarna i företagets cybersäkerhet.

Fler mobilabonnemang och mer data

PTS senaste rapport om telekommarknaden bekräftar vad många inom telekombranschen redan förutspått. Mobilabonnemang med minst en Gigabyte per månad ökar och utbyggnaden av bredband via fiber börjar märkas.

  • Annons 4

Risk för missnöje när nätverket inte testas innan köp

Krönika

Vi har väl alla gått och letat efter täckning eller varit med om att Skypesamtalet hackar och bryts? När arbetsplatsens trådlösa nätverk inte längre klarar uppgiften är det oftast en uppgradering till modernare teknik som är lösningen. Men hur tar man reda på vilken utrustning som behövs för att möta behoven? Alla leverantörer kan idag […]

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här