nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”4g är inte i mål än”

Det blev Tre som var först ut i Sverige att lansera röstsamtal över 4g-nätet. Att ligga i framkant teknikmässigt är viktigt för operatören menar nätchefen Maria Jonsson.

  • Artikel annons 1

Förra året lanserade Tre röstsamtal över wifi – arbetet som gjordes inför den lanseringen var också ett viktigt steg i att komma närmare en lansering av volte, röstsamtal över 4g-nätet. Inför lanseringen av röstsamtal via wifi behövde operatörens corenät byggas om, och det har gått att återanvända också för voltesatsningen. Förenklat bygger röstsamtal över wifi och volte på att röstsamtal skickas som dataströmmar.

– Det är en del i en stor utvecklingsvåg. 4g är inte i mål än, det kommer att hända massor innan 5g, säger Maria Jonsson, nätchef på Tre.

Volte ska ge förbättrad ljudkvalitet, snabbare samtalsuppkoppling och inte minst möjlighet till nya tjänster. Inte minst är det många som genom volte och liknande tjänster ser genombrott för mobilt uc, video- eller röstsamtal samtidigt som två parter gemensamt arbetar med filer exempelvis.

1 februari rullar Tre igång ett betaprogram som ger privatkunder möjlighet att testa. Det är dock endast med ett fåtal mobiltelefoner som det fungerar, än så länge.

– Det är svårt att riktigt fånga upplevelsen utan riktiga kunder. Det här ger oss en möjlighet till kvalitetssäkring, säger Maria Jonsson.

För Tre är det en viktig markering att visa att man ligger i framkant när det gäller nätteknik. Viktigt är det förstås också för Tre att man så småningom ska kunna erbjuda alla sina kunder nya tjänster.

– Ur ett större perspektiv är det viktigt för oss att måna om kunder och mervärden. Vi vill ligga i framkant och det är viktigt att vi snabbt kan erbjuda ny teknik. Ambitionen är att en av våra styrkor ska vara att vi är snabba ut på marknaden med nya tjänster som exempelvis volte, säger Maria Jonsson.

Volteutbyggnaden har börjat genom att man fokuserat på ett begränsat antal områden och därefter byggt vidare. Utbyggnaden har präglats av ett samarbete mellan flera olika funktioner inom Tre, det har gjort arbetet lättare menar Maria Jonsson.

– Vi har börjat med små isolerade testområden och sedan utökat geografiskt efter att de mindre klustren var säkerställda.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4