nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

5g-standarden satt – nu börjar arbetet

5g-standarden är klar. I förra veckan blev även 3GPP klar med specen för fristående system.

  • Artikel annons 1

I december förra året kom den första delen av standarden, som reglerade de nya radionätverk som byggde på LTE-nätverk.

Den andra delen nu reglerar de system där 5g är fristående från tidigare teknik. Med dessa båda delar är standarden för 5g satt.

– Frysningen av Standalone 5g NR-radiospecifikationer är en viktig milstolpe i den trådlösa industrins strävan efter att uppnå den holistiska 5g-visionen, säger Balázs Bertényi, ordförande för 3GPP TSG RAN i ett uttalande.

– 5g-systemspecifikationen har nu nått sitt officiella slutförande, tack vare hundratals ingenjörers intensiva satsning under de senaste tre åren. 5g lovar en bred expansion av telekommunikation, som en allt mer central del av våra ekonomier, samhällen och enskilda aktiviteter, lägger Erik Guttman, ordförande för 3GPP TSG SA, till.

Med standarden färdig är det enklare för telekom-industrin att höja farten i att konstruera hårdvara, infrastruktur, chips, telefoner och antenner med mera.

Här är vår genomgång av läget för 5g i världen.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4