nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

5G tidigare än beräknat

Rapporter om att stora telekombolag landsätter storskaliga 5G-projekt duggar allt tätare över hela världen. Branschanalytiker spår nu hur 5G utvecklingen ser ut en bit in i framtiden.

  • Artikel annons 1

År 2020 har hittills varit ett årtal som nämnts då 5G-nät kommer att vara både tillgängligt och mottagligt. Förespråkare inom branschen har dock länge varit inne på att landsättningen kommer att ske tidigare. Redan i början av året, vid Mobile World Conference, nämnde Nokias ceo Rajeev Suri att vi sannolikt kommer att få uppleva premiären av praktiska 5G-nät redan i slutet av 2017.

– 2020 är sannolikt när vi kan se stora globala distributioner, men vi kommer att få vara med om mycket inom utvecklingen långt innan det, med start från och med 2017 och 2018, sa Rajeev Suri i ett uttalande under konferensen.

Även operatörer som Telia räknar med att landsätta fullt fungerande 5G-nät i Stockholm och i Tallin under nästa år. Och det är sannolikt just så vi kommer att uppleva utvecklingen, med start i storstadsområdena och sedan succesiv spridning.

5G 2025

Analysföretaget Juniper Research går ännu längre och spår hur 5G-utvecklingen ser ut vid år 2025. Enligt deras studie är då Kina, USA och Japan ledande och över hälften av världens 5G-anslutningar kommer att finnas i dessa tre länder.

Utvecklingen av uppkopplade saker – Iot, internet of things, kommer att få sitt genombrott med 5G och Juniper Research spår att USA kommer att vara hemvist för en femtedel av all 5G-iot år 2025. Detta sett ur perspektivet att USA redan idag är långt framme med till exempel uppkopplade trafikskyltar, stoppljus och mycket annat inom infrastruktur.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här