nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

ABB köper globalt
ip-nät av BT

I en riktig jätteaffär samlar ABB all kommunikation till 700 verksamheter i hundra länder i en gemensam nätlösning från BT.

  • Artikel annons 1

ABB har genomfört ett stort förändringsarbete där de ville ha en enda global partner som kunde leverera hela den svensk/schweiziska industrikoncernens behov av nättjänster. Totalt handlar det om 140 000 ABB-anställda spridda över 700 verksamheter och 100 länder som ska få lan, wan och internetförbindelser från en och samma operatör. Ordern som enligt uppgift ska vara i en klass för sig har gått till BT om förutom nätaccesser också ska leverera tjänster för förbättrad applikationsprestanda tillsammans med andra it-tjänster. Bland annat ingår hantering av 400 brandväggar och säkerhetsövervakning i upplägget.

– Samarbetet med BT ger oss tillgång till ett globalt nätverk med genomgående hög kvalitet. Denna nyckelkomponent i vår nya it-infrastruktur kommer att gynna ABB:s tre fokusområden; tillväxt, kraftfullt utförande, och affärsdrivet samarbete, säger Andy Tidd, cio hos, ABB.

Relationen mellan bolagen är inte helt ny. Den startade lite försiktigt för tre och ett halvt år sedan men redan då hade båda parter ambitionen att samarbetet skulle utökas om det föll väl ut.

Hos BT är man försiktiga med att avslöja detaljer kring delarna i affären men deras schweiziske försäljningschef Axel Hinze, som är den som haft huvudansvaret för affären, konstaterar ändå att det handlar om betydligt mer än att bara ersätta befintliga nätförbindelser med nya.

– Ökad nätsäkerhet och uc-tjänster är andra delar. ABB gör en satsning på Microsoft-uc och behöver infrastruktur som ger en garanterat bra upplevelse för användarna hela vägen, säger han.

Migreringen till BT:s tjänster har påbörjats men hur länge den ska pågå är hemligt. Nya tjänster ska också adderas efter hand.

– Den största utmaningen är som alltid att man måste lyckas med ett tätt samarbete med kunden. Det kan vara svårt när det handlar om ett land och här ska vi göra det i ett hundra. Men vi har ett bra track record och ska göra vårt yttersta för att leverera det som ABB förväntar sig, säger Axel Hinze.

Etiketter:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.