nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Alcatel Enterprise säljs till riskkapitalbolag

Efter bara ett par månad på vd-stolen kliver Michel Combe fram och visar vilken väg som leda Alcatel-Lucent ur dess limbo.
Michel Combe, vd på Alcatel-Lucent.

Alcatel-Lucent bekräftar att man håller på att förhandla med China Huaxin om en försäljning av Enterprise-delen av företaget. Köpesumman uppges vara 268 miljoner euro.

  • Artikel annons 1

Alcatel Enterprise har hittat en köpare i China Huaxin, ett relativt okänt kinesiskt riskkapitalbolag. Nyhetsbyrån AP uppger att köpesumman är 268 miljoner euro. Affären beräknas vara klar under årets tredje kvartal och presenterades samtidigt om Alcatel Enterprise gick ut med de senaste, stillastående eller nedåtgående, försäljningssiffrorna.

Alcatel-Lucent kommer dock att stanna kvar som en minoritetsägare, med 15 procents fortsatt ägande i Enterprise-verksamheten.

Letat efter köpare

I början av sommaren presenterade den då nya vd:n Michel Combes ”Shift Plan”. I den las ett tydligare fokus på ip-nätverk och ultrabredbandsacesser. Samtidigt meddelade man att mycket av de teknologiska arvet skulle städas ut så snabbt som möjligt. En viktigt del av Shift Plan var just avyttringar och även om man då var tyst om enterprise-delen dröjde det inte länge innan man i höstas började söka efter en köpare.

Telekom idag har berättat om ryktena som florerat men nu blir det alltså en China Huaxin som tar över Enterprise-delen.

Positiv bland negativa siffror

Senaste Alcatel-Lucent-rapporten för 2013 pekade på en förlust på 1,3 miljarder euro. Siffran för föregående år var minus 2 miljarder. Men Michael Combs var trots allt positiv när han presenterade siffrorna och försäljningen av Enterprise-verksamheten.

– Vi har visat att vi är på god väg att uppfylla målen med ”Shift Plan”. Vi har gjort betydande framsteg för att förbättra konkurrenskraften, både vad gäller lönsamhet och innovation.

  • Annons 3

Fler nyheter

Telenor Connexion rankas som en av världens främsta

Analysbolaget Gartner rankar Telenor Connexion högt. I företagets rapport framgår det att Iot-bolaget är ett av världens 17 främsta leverantörer.
– Vi ser rapporten som en bekräftelse av vårt erbjudande och som ett bevis på vår förmåga att möta kundernas behov, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion.

  • Annons 4

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.