nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Alla routrar och modem för 450-nätet måste bytas

Under sensommaren och hösten byter Net1 till 4g-teknik i sitt 450-nät. Hastigheten i nätet ökar därmed betydligt men samtidigt måste alla kunder byta utrustning.

  • Artikel annons 1

Idag används cdma-teknik i Net1:s nät men med start i september går operatören över till lte. Eftersom det handlar om lte över 450 Mhz-bandet är det dock helt annan utrustning som krävs för att koppla upp sig än hos de vanliga operatörerna. Det nya nätet är inte heller bakåtkompatibelt med den gamla cdma-tekniken så alla Net1:s kunder kommer att behöva byta modem eller routrar. De kunder som använder operatörens egen utrustning kommer att få sina routrar utbytta inför övergången men i skogsmaskiner, lastbilar eller industriinstallationer används ibland specialanpassad utrustning och där får kunderna själva se till att fixa ersättningsutrustning.

– Vi har tittat på om det går att uppdatera befintliga routrar med nya modem men det ser inte ut så, säger Ulf Seijmer på Induo som är ett av de företag som sålt industri- och fordonsanpassade routrar för 450-nätet.

Net1 är tidigt ute med att använd lte i 450-nät och tiden har därför varit kort för att hinna plocka fram produkter med stöd för tekniken.

– Men tillsammans med våra leverantörer har vi jobbat hårt för att hinna och det kommer att finnas tre nya produkter framme efter sommaren, säger Ulf Seijmer.

Han berättar att många som köpt routrar från dem har valt produkter som innehåller modem för både cdma 450 och 3g eller 4g i de vanliga näten. Finns bara vanlig 3g eller 4g-täckning blir man alltså inte helt utan uppkoppling.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.