nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Analys: Integration nyckeln för Telia-jakt

Tele2 förstärker genom fusionen med Comhem sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden. Det är den enkla slutsatsen av affären som presenterades i morse.

  • Artikel annons 1

Den Kinneviks-ägda operatören Tele2 har varit tämligen aktiv på förvärvsmarkaden de senaste åren. Med köpet av TDC:s svenska del, som blev helt klar i slutet av förra året då TDC-namnet slutade användas, stärktes företagsaffären upp. Samuel Skott, Tele2 Sveriges vd, kommenterade 2016 den affären så här:

– Tele2 har traditionellt varit en stark aktör inom mobiltelefoni och fast telefoni medan TDC Sverige har legat steget före inom network-as-a-Service, unified Communications och hårdvara.

Bland det som Tele2 då också lade vantarna på fanns bland annat fast infrastruktur, som TDC:s fibernät. Men dagens annonserade fusion med Comhem ger såklart Nya Tele2 än mer möjligheter att erbjuda ett bättre erbjudande till sina kunder. Eller som Anders Nilsson, tillträdande vd för det nya bolaget, uttryckte det på analytikerinformationen i förmiddags:

– Vi går från att vara en stark mobiloperatör och en stark fast operatör till att bli en ännu starkare leverantör av sömlös kommunikation.

Det är ungefär detsamma som Charlotta Rehman, ansvarig för Telias företagsaffär uttryckte det i gårdagens intervju med Telekom idag:

– Här ser vi en efterfrågan på aktörer som kan erbjuda helhetslösningar för ICT, kommunikation med närliggande it-tjänster som till exempel support, installation, integration och säkerhet. Det här är en sweet spot för en ny generations telekomoperatör som Telia där vi kan erbjuda den typen av lösningar med vårt helägda dotterbolag Cygate och partners, sa hon.

Operatörerna idag går allt mer mot att bli leverantörer av helhetslösningar – det är en tydlig trend. Om det är en framgångsrik väg, eller om det öppnar upp för att globala jättar som Google, Microsoft och Apple att koppla bort operatörerna från affären, kommer de närmaste åren att visa.

Klart redan nu är att Tele2 med förvärvet förstärker sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden, förutsatt att affären passerar EU:s konkurrensgranskning. Det är en enkel slutsats, men om det ska ge Nya Tele2 muskler att ta upp kampen med Telia krävs det att man verkligen lyckas med integrationen och får det nya bolaget att agera som en enhet – och inte som flera separata delar. Det blir spännande att se hur Anders Nilsson lyckas med den uppgiften.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.