nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Analys: Integration nyckeln för Telia-jakt

Tele2 förstärker genom fusionen med Comhem sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden. Det är den enkla slutsatsen av affären som presenterades i morse.

  • Artikel annons 1

Den Kinneviks-ägda operatören Tele2 har varit tämligen aktiv på förvärvsmarkaden de senaste åren. Med köpet av TDC:s svenska del, som blev helt klar i slutet av förra året då TDC-namnet slutade användas, stärktes företagsaffären upp. Samuel Skott, Tele2 Sveriges vd, kommenterade 2016 den affären så här:

– Tele2 har traditionellt varit en stark aktör inom mobiltelefoni och fast telefoni medan TDC Sverige har legat steget före inom network-as-a-Service, unified Communications och hårdvara.

Bland det som Tele2 då också lade vantarna på fanns bland annat fast infrastruktur, som TDC:s fibernät. Men dagens annonserade fusion med Comhem ger såklart Nya Tele2 än mer möjligheter att erbjuda ett bättre erbjudande till sina kunder. Eller som Anders Nilsson, tillträdande vd för det nya bolaget, uttryckte det på analytikerinformationen i förmiddags:

– Vi går från att vara en stark mobiloperatör och en stark fast operatör till att bli en ännu starkare leverantör av sömlös kommunikation.

Det är ungefär detsamma som Charlotta Rehman, ansvarig för Telias företagsaffär uttryckte det i gårdagens intervju med Telekom idag:

– Här ser vi en efterfrågan på aktörer som kan erbjuda helhetslösningar för ICT, kommunikation med närliggande it-tjänster som till exempel support, installation, integration och säkerhet. Det här är en sweet spot för en ny generations telekomoperatör som Telia där vi kan erbjuda den typen av lösningar med vårt helägda dotterbolag Cygate och partners, sa hon.

Operatörerna idag går allt mer mot att bli leverantörer av helhetslösningar – det är en tydlig trend. Om det är en framgångsrik väg, eller om det öppnar upp för att globala jättar som Google, Microsoft och Apple att koppla bort operatörerna från affären, kommer de närmaste åren att visa.

Klart redan nu är att Tele2 med förvärvet förstärker sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden, förutsatt att affären passerar EU:s konkurrensgranskning. Det är en enkel slutsats, men om det ska ge Nya Tele2 muskler att ta upp kampen med Telia krävs det att man verkligen lyckas med integrationen och får det nya bolaget att agera som en enhet – och inte som flera separata delar. Det blir spännande att se hur Anders Nilsson lyckas med den uppgiften.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.

  • Annons 4