nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Analys: Integration nyckeln för Telia-jakt

Tele2 förstärker genom fusionen med Comhem sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden. Det är den enkla slutsatsen av affären som presenterades i morse.

  • Artikel annons 1

Den Kinneviks-ägda operatören Tele2 har varit tämligen aktiv på förvärvsmarkaden de senaste åren. Med köpet av TDC:s svenska del, som blev helt klar i slutet av förra året då TDC-namnet slutade användas, stärktes företagsaffären upp. Samuel Skott, Tele2 Sveriges vd, kommenterade 2016 den affären så här:

– Tele2 har traditionellt varit en stark aktör inom mobiltelefoni och fast telefoni medan TDC Sverige har legat steget före inom network-as-a-Service, unified Communications och hårdvara.

Bland det som Tele2 då också lade vantarna på fanns bland annat fast infrastruktur, som TDC:s fibernät. Men dagens annonserade fusion med Comhem ger såklart Nya Tele2 än mer möjligheter att erbjuda ett bättre erbjudande till sina kunder. Eller som Anders Nilsson, tillträdande vd för det nya bolaget, uttryckte det på analytikerinformationen i förmiddags:

– Vi går från att vara en stark mobiloperatör och en stark fast operatör till att bli en ännu starkare leverantör av sömlös kommunikation.

Det är ungefär detsamma som Charlotta Rehman, ansvarig för Telias företagsaffär uttryckte det i gårdagens intervju med Telekom idag:

– Här ser vi en efterfrågan på aktörer som kan erbjuda helhetslösningar för ICT, kommunikation med närliggande it-tjänster som till exempel support, installation, integration och säkerhet. Det här är en sweet spot för en ny generations telekomoperatör som Telia där vi kan erbjuda den typen av lösningar med vårt helägda dotterbolag Cygate och partners, sa hon.

Operatörerna idag går allt mer mot att bli leverantörer av helhetslösningar – det är en tydlig trend. Om det är en framgångsrik väg, eller om det öppnar upp för att globala jättar som Google, Microsoft och Apple att koppla bort operatörerna från affären, kommer de närmaste åren att visa.

Klart redan nu är att Tele2 med förvärvet förstärker sin position som tvåa på den svenska telekommarknaden, förutsatt att affären passerar EU:s konkurrensgranskning. Det är en enkel slutsats, men om det ska ge Nya Tele2 muskler att ta upp kampen med Telia krävs det att man verkligen lyckas med integrationen och får det nya bolaget att agera som en enhet – och inte som flera separata delar. Det blir spännande att se hur Anders Nilsson lyckas med den uppgiften.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.