nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Analysen: ”5g kommer inte 2018”

Här, men ändå inte – så beskrivs 5g av analysföretaget GlobalData.
För trots att tekniken finns hävdar de att det är långt kvar innan den är ”här”.
– Väntan kommer att fortsätta, säger Ed Gubbins på företaget.

  • Artikel annons 1

När kommer 5g? Det är en fråga som får ett ganska luddigt svar. För teknikutvecklarna säger man ”nu!”, då man i stort sett är klara – men för konsumenter är det långt kvar.

Ericssons vd, Börje Ekholm, sa vid företagets bolagsstämma att utvecklingen gått snabbare än förväntat och att standarden är en ”kommersiell verklighet” och att de 5g nu är ”open for business”. Men även om det får det att låta som att tekniken snart är ute – stämmer inte det enligt analytiker.

– Det är lite olika perspektiv kring när 5g äntligen kommer. För de som säljer 5g-utrustning är den i grunden här. För konsumenter, beroende på var i världen de bor, är den på gång. Men för operatörerna, i den bemärkelse som verkligen spelar roll för dem, nämligen nya affärsmöjligheter och inkomster – väntan kommer att fortsätta, säger Ed Gubbins, telekom- och teknikanalytiker på GlobalData.

5g kommer dröja

Även Lundaprofessorn Fredrik Tufvesson anser att det kommer att dröja innan konsumenterna får tillgång till 5g – även om det redan i dagsläget finns flera olika aktörer som går ut och säger att de har produkter och tjänster som är ”5g-redo” eller liknande. Men i många fall rör det sig om något helt annat än den trådlösa superuppkoppling de flesta förknippar med ordet.

– Vissa operatörer har använt sig av benämningen ”5g” kring hembredband som levererar fast, ”point-to-point” nätverk i användares hem. Alltså sådant som normalt sköts av wifi. Verizon, som var tidiga med att testa tekniken, har varit mest högljudda när det kommer till att göra reklam för detta som ”5g” ­– eftersom de innebära att de kan påstå att de ligger före rivalerna. Men generellt sett ser dagens 4g LTE-användare 5g som en mobil service, säger Gubbins.

Konsumentprodukterna är inte klara

Den största fördelen med tekniken är effektivitet, men i konsumentledet kommer det krävas en ny generation prylar för att man ska kunna ta del av högre hastighet och nya tjänster.

– Smartphones som stödjer 5g förväntas inte förrän 2019. Visst, en del operatörer har lovat att leverera 5g-tjänster innan dess, men då handlar det snarare om mindre populära enheter som donglar, alltså bara ett förspel till massamarknad. Första 5g-tjänsterna förväntas lanseras i USA, Sydkorea, Japan och Kina. Primärt på grund av en blandning av konsumentefterfrågan, konkurrens och mognat i 4g-nätverket. När det väl händer och 5g-prylarna får spridning – först då kan vi säga att 5g är här, säger Ed Gubbins.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.