nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Ändrade planer för 700-MHz bandet

Regeringen har tänkt om beträffande användningsområdet av 700 MHz-bandet och från och med november i år kan det användas till annat än marksänd TV.

Regeringen och digitaliseringsminister Peter Eriksson har tänkt om
  • Artikel annons 1

Regeringen beslutade i går, den 1 juni, att stora delar av 700 MHz-bandet från och med den 1 november i år ska kunna användas till att skapa bättre mobil täckning och kapacitet över hela landet. Något som är extra viktigt för den digitala utvecklingen av landsbygden.

– Datatrafiken i mobilnäten fortsätter öka kraftigt. Mellan 2015 och 2016 ökade den med 35 procent. Samtidigt saknas tillräcklig täckning på flera ställen på landsbygden. Nu ges mobiloperatörerna möjlighet att möta upp den ökade efterfrågan på högre datakapacitet och förbättra täckningen i hela landet, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett uttalande i samband med beslutet.

kontentan är att regeringen slutligen fått upp ögonen för att 700 MHz-bandet är en grundstomme för utbyggnaden av 5G.

I och med regeringens beslut har PTS, Post- och Telestyrelsen fått möjlighet att inleda ett nytt auktionsförfarande över 700 MHz-bandet.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här