nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ändrade planer för 700-MHz bandet

Regeringen har tänkt om beträffande användningsområdet av 700 MHz-bandet och från och med november i år kan det användas till annat än marksänd TV.

Regeringen och digitaliseringsminister Peter Eriksson har tänkt om
  • Artikel annons 1

Regeringen beslutade i går, den 1 juni, att stora delar av 700 MHz-bandet från och med den 1 november i år ska kunna användas till att skapa bättre mobil täckning och kapacitet över hela landet. Något som är extra viktigt för den digitala utvecklingen av landsbygden.

– Datatrafiken i mobilnäten fortsätter öka kraftigt. Mellan 2015 och 2016 ökade den med 35 procent. Samtidigt saknas tillräcklig täckning på flera ställen på landsbygden. Nu ges mobiloperatörerna möjlighet att möta upp den ökade efterfrågan på högre datakapacitet och förbättra täckningen i hela landet, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett uttalande i samband med beslutet.

kontentan är att regeringen slutligen fått upp ögonen för att 700 MHz-bandet är en grundstomme för utbyggnaden av 5G.

I och med regeringens beslut har PTS, Post- och Telestyrelsen fått möjlighet att inleda ett nytt auktionsförfarande över 700 MHz-bandet.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.