nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Androidprojektor från Sony

Sony drar på stort i Barcelona och lanserar flera mobila nyheter varav Xperia Touch är värd ett extra utropstecken.

Alla plana ytor blir touchskärm med Sonys projektor.
  • Artikel annons 1

Sony satsar, som så många andra, på att utveckla kamerateknologin på deras nya smartphones. Med Xperia XZ Premium lanseras Sony Motion Eye-kamera, som enligt utvecklarna ska fånga rörelser som inte ens det mänskliga ögat kan uppfatta. Därtill har mobilen en minnesutrustad så kallad Exmor RS-sensor som ska göra bildscanning och dataöverföring fem gånger snabbare än föregående modeller. Det inbyggda minnet ska kunna hantera videoinspelning på 960 bildrutor per sekund vilket enligt Sony gör XZ Premium till världens första smartphone med super slow-motion.

Utöver kamerateknik är Sonys senaste flaggskepp bestyckad med 5,5 tums skärm, 4k HDR-display, usb 3.1 och dessutom framtidssäkrad för nedladdningshastigheter på upp till 1 Gb/s tack vare det inbyggda Snapdragon lte-modemet.

Vid sidan om flaggskeppet lanseras även specialaren XZs i begränsad utgåva. Den liknar i stora drag XZ men har något klenare batteri, något mindre skärm och något mindre minne. Dessutom en prislapp på 2 000 kronor under XZ.

Sony lanserar även en tredje smartphone i form av mellanklassmodellen XA1 med kantlös hd-skärm på 5 tum, huvudkamera på 23 mp, ai-assistent och lite annat smått och gott.

Men det kanske mest intressanta från Sony, sett ur företagsperspektiv, är Xperia Touch som är en interaktiv android-projektor. En produkt med klart hög nivå på high-tech som kan förvandla vilken plan yta som helst till en 23-tums hd-pekskärm. Gränssnittet tillåter allt som är möjligt med en touch-skärm och interaktionen är möjlig genom en kombination av infrarött ljus och realtidsdetektion via in inbyggd kamera. Den interaktiva skärmen är kompatibel med nedladdade appar och spel från Google play store. Touch lanseras i maj månad och har en preliminär prislapp på cirka 14 000 kronor.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltest

Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.