nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

FOTO: Cisco

Antalet storskaliga datacenter kommer dubblas på fem år

Redan år 2021 kommer 95 procent av datacentertrafiken ske i molnet. Enligt ”Cisco Global Cloud Index” leder den ökade efterfrågan på kapacitet till att antalet storskaliga datacenter dubbleras på fem år.

  • Artikel annons 1

Enligt rapporten ”Cisco Global Cloud Index” kommer mängden data som går via datacenter i molnet att mer än tredubblas till 2021, och uppgå till 19,5 zettabytes. Det innebär att 95 procent av datacentertrafiken gå via molnet om fem år kommer – mot 88 procent i dag. På Cisco konstaterar man att det prognosen anger en otroligt hög andel, men man är ändå inte förvånade.

– Appar och tjänster för såväl privatpersoner som företag bidrar till molnets ökande betydelse. Bland konsumenttjänsterna är det videostreaming, användningen av sociala medier och sökmotorer som är de populäraste molnbaserade tjänsterna. För företag är det samarbetsverktyg, analysverktyg och digitala företagsapplikationer som toppar användningen, säger Fredrik Wester, ansvarig för operatörer på Cisco.

En annan förklaring till den kraftiga ökningen är utbredningen av IoT-enheter som förväntas öka från dagens 5,8 miljarder enheter till 13,7 miljarder enheter år 2021.

Antalet storskaliga datacenter ökar

Idag finns det 338 storskaliga datacenter i världen, och om fem år beräknas de vara 628 stycken. Då kommer 55 procent av all datacentertrafik gå via storskaliga datacenter mot dagens 39 procent. Rapporten visar även att storskaliga datacenter kommer utgöra mer än hälften av alla världens datacenter-servrar.

– I vår region, ”Western Europe” beräknas det att mer än 50 nya storskaliga datacenter kommer etableras under de kommande fem åren. En utveckling vi redan märker av i Sverige med Facebooks datacenter i Luleå och nu med AWS satsning med stora datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Fördelen med storskaliga datacenter är skalbarheten där du kan utveckla systemet i takt med att kraven och belastningen ökar, säger Fredrik Wester.

SDN-lösningar tar över

Ciscos rapport visar även att mjukvarudefinierade nätverk (software-defined network) kommer spela en allt viktigare roll i framtidens datacenter. SDN innebär att du separerar styrningen av nätverket från enheterna som hanterar nätverkstrafiken. Det innebär bland annat att inställningar och konfiguration av nätverket kan göras från vanliga datorer. Om fem år förväntas hälften av all datacentertrafik att hanteras av SDN-lösningar, mot dagens 28 procent.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Konftel lanserar mobilapp i USA

En app som gör det möjligt att styra konferenstelefonen med mobilen.
På IT Expo i USA lanserar Konftel sin nyhet.
– Mobiltelefonen är ett viktigt arbetsredskap för alla i näringslivet, säger Peter Renkel, vd på Umeå-företaget.

Telia slog nytt världsrekord – i hastighet

Snart kan sega nät och dålig täckning i tunnlar vara ett minne blott.
Detta då Telia lyckats slå till med ett nytt hastighetsrekord.
– Så småningom ska vi få upp hastigheten i 700-800 mbit/sek, säger Dag Wigum på operatören.

Experten: Här är trenderna på MWC

Glöm telefoner – IoT, 5g och robotar är det som kommer dominera MWC.
Det menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner.
– Visst kommer det nya enheter, men vi förväntar oss inte något revolutionerande längre, säger han.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här