nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Cisco

Antalet storskaliga datacenter kommer dubblas på fem år

Redan år 2021 kommer 95 procent av datacentertrafiken ske i molnet. Enligt ”Cisco Global Cloud Index” leder den ökade efterfrågan på kapacitet till att antalet storskaliga datacenter dubbleras på fem år.

  • Artikel annons 1

Enligt rapporten ”Cisco Global Cloud Index” kommer mängden data som går via datacenter i molnet att mer än tredubblas till 2021, och uppgå till 19,5 zettabytes. Det innebär att 95 procent av datacentertrafiken gå via molnet om fem år kommer – mot 88 procent i dag. På Cisco konstaterar man att det prognosen anger en otroligt hög andel, men man är ändå inte förvånade.

– Appar och tjänster för såväl privatpersoner som företag bidrar till molnets ökande betydelse. Bland konsumenttjänsterna är det videostreaming, användningen av sociala medier och sökmotorer som är de populäraste molnbaserade tjänsterna. För företag är det samarbetsverktyg, analysverktyg och digitala företagsapplikationer som toppar användningen, säger Fredrik Wester, ansvarig för operatörer på Cisco.

En annan förklaring till den kraftiga ökningen är utbredningen av IoT-enheter som förväntas öka från dagens 5,8 miljarder enheter till 13,7 miljarder enheter år 2021.

Antalet storskaliga datacenter ökar

Idag finns det 338 storskaliga datacenter i världen, och om fem år beräknas de vara 628 stycken. Då kommer 55 procent av all datacentertrafik gå via storskaliga datacenter mot dagens 39 procent. Rapporten visar även att storskaliga datacenter kommer utgöra mer än hälften av alla världens datacenter-servrar.

– I vår region, ”Western Europe” beräknas det att mer än 50 nya storskaliga datacenter kommer etableras under de kommande fem åren. En utveckling vi redan märker av i Sverige med Facebooks datacenter i Luleå och nu med AWS satsning med stora datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Fördelen med storskaliga datacenter är skalbarheten där du kan utveckla systemet i takt med att kraven och belastningen ökar, säger Fredrik Wester.

SDN-lösningar tar över

Ciscos rapport visar även att mjukvarudefinierade nätverk (software-defined network) kommer spela en allt viktigare roll i framtidens datacenter. SDN innebär att du separerar styrningen av nätverket från enheterna som hanterar nätverkstrafiken. Det innebär bland annat att inställningar och konfiguration av nätverket kan göras från vanliga datorer. Om fem år förväntas hälften av all datacentertrafik att hanteras av SDN-lösningar, mot dagens 28 procent.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.