nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Apple skippar vpn-appar i Kina

Flera vpn-appar har tagits bort från Apples app store i Kina. Apples ceo bekräftar detta men hävdar att man bara följer nya bestämmelser i Kina.

  • Artikel annons 1

Nyhetsmedia världen runt har reagerat på att Apple nyligen har plockat bort flera vpn-appar, (virtual private network), från företagets app store i Kina. Enligt ett uttalande från en talesperson från Apple har detta enbart gjorts för att följa de nya bestämmelserna i Kina som infördes tidigare i år och bland annat säger att det krävs licenser för tillhandahålla internettjänster i landet.

”Vi ombads att plocka bort flera vpn-appar som inte uppfyller de nya kraven. Men flera hundra finns fortfarande kvar, bland annat appar som är utvecklade av företag utanför Kina”, sa Apples ceo Tim Cook, i ett uttalande nyligen.

Vpn tillåter krypterade ”tunnlar” av internettrafik mellan användares enheter och en vpn-server på valfri ort. Tekniken utvecklades ursprungligen för att anställda på företag skulle ha säker tillgång till intern information, men har sedan spridits till en betydligt bredare målgrupp som vill kunna kontrollera sina informationsflöden.

Enligt MacWorld är det underligt att Apple plockar bort vpn-apparna nu i och med att de strikta kinesiska bestämmelserna infördes redan under januari i år. Enligt tidningen är det därför lätt att spekulera i att Apple har lyckats stå emot fram till och med nu, men slutligen tvingats till att följa de kinesiska bestämmelserna. Exakt hur de kinesiska myndigheterna övertygat Apple är dock ännu okänt.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Får miljonkontrakt för smart IoT-lösning

Snart kommer offentliga toaletter att vara uppkopplade. Finska IoT-tillverkaren Haltian har fått miljonorder för över 100 000 enheter.
Deras lösning ska spara pengar och påverka vilka shoppingcentrum vi väljer.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här