nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bahnhof bygger datacenter mitt i Stockholm

Världens mest avancerade och klimatsmarta datacenter byggs i Stockholm.
Bakom bygget står Bahnhof och centret är dimensionerat för 20 Megawatt.

  • Artikel annons 1

Redan för tre år sedan inleddes projektet av datacentret Elementica, men fram till nu har det till största del handlat om att få till alla tillstånd. Nu kliver man in i en mer aktiv fas där första steget blir att riva den kontorsbyggnad som nu upptar fastigheten.

Datacentret ska byggas i kvarteret Starkströmmen, och det ligger vid Stockholm Exergis värmeverk och Norra Djurgårdsstaden. Och platsen är ingen slump. Värmeöverskottet från servrarna ska användas i produktionen av fjärrvärme.

– Både svenska företag och internationella IT-aktörer efterfrågar den här typen av datacenter som är en del av ett infrastrukturnav, och som är smarta både IT-tekniskt och miljötekniskt. Tillsammans med Ellevio och Stockholm Exergi skapar vi nu något världsunikt här i Stockholm, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Byggstart är beräknad till slutet av 2019 eller möjligtvis början av 2020. Datacentret ska sedan gå ganska raskt att få till och förhoppningarna är att det hela ska vara klart under 2021.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Telenor Connexion rankas som en av världens främsta

Analysbolaget Gartner rankar Telenor Connexion högt. I företagets rapport framgår det att Iot-bolaget är ett av världens 17 främsta leverantörer.
– Vi ser rapporten som en bekräftelse av vårt erbjudande och som ett bevis på vår förmåga att möta kundernas behov, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion.

  • Annons 4

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.