nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bahnhof bygger datacenter mitt i Stockholm

Världens mest avancerade och klimatsmarta datacenter byggs i Stockholm.
Bakom bygget står Bahnhof och centret är dimensionerat för 20 Megawatt.

  • Artikel annons 1

Redan för tre år sedan inleddes projektet av datacentret Elementica, men fram till nu har det till största del handlat om att få till alla tillstånd. Nu kliver man in i en mer aktiv fas där första steget blir att riva den kontorsbyggnad som nu upptar fastigheten.

Datacentret ska byggas i kvarteret Starkströmmen, och det ligger vid Stockholm Exergis värmeverk och Norra Djurgårdsstaden. Och platsen är ingen slump. Värmeöverskottet från servrarna ska användas i produktionen av fjärrvärme.

– Både svenska företag och internationella IT-aktörer efterfrågar den här typen av datacenter som är en del av ett infrastrukturnav, och som är smarta både IT-tekniskt och miljötekniskt. Tillsammans med Ellevio och Stockholm Exergi skapar vi nu något världsunikt här i Stockholm, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Byggstart är beräknad till slutet av 2019 eller möjligtvis början av 2020. Datacentret ska sedan gå ganska raskt att få till och förhoppningarna är att det hela ska vara klart under 2021.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.