nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Jon Karlung släpper inte de ryska it-makthavarna: – Just nu finns det inte på kartan. FOTO: Bild från Bahnhofs video ”Epic Secret Police Scam”

Bahnhof stoppar besök från Ryssland

Markering av Jon Karlung

En delegation med ett 50-tal ryska experter och it-makthavare skulle studera Bahnhofs serverhallar i Stockholm. Men Jon Karlung ändrar sig och stänger dörren, som en reaktion mot Rysslands förnyade aggression kring Östersjön och i Ukraina.

  • Artikel annons 1

Av de drygt 50 deltagarna i gruppen som var bokade för ett studiebesök hos Bahnhof i veckan, är majoriteten tekniska chefer för olika ryska företag inom IT. De var bokade genom den finska organisationen Digitice för aktiviteten som går under namnet Russian-Nordic Data Center Expedition.

– Ryssland förbjuder ju molntjänster från utlandet vid nyår, eftersom de inte vill använda exempelvis amerikanska moln. Då måste de bygga mängder av nya egna serverhallar. Därför vill de besöka och studera vårt projekt Elementica, säger Bahnhofs vd Jon Karlung och förklarar varför han beslutat sig för att boka av studiebesöket.

– Vi har beslutat oss för att blåsa av. Både som en protest mot Rysslands aggression, och ett sätt att försvåra deras tillgång till den här spetsteknologin.

Enligt Jon Karlung återupptar Bahnhof gärna relationerna till det fria ryska näringslivet om säkerhetsläget i Europa förbättras.

– Men just nu finns det inte på kartan, säger Jon Karlung.

Bahnhofs projekt Elementica handlar om att återvinna värmen från datorerna i serverhallarna och låta den värma upp varmvatten och element i omkringliggande bostäder.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.