nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Jon Karlung släpper inte de ryska it-makthavarna: – Just nu finns det inte på kartan. FOTO: Bild från Bahnhofs video ”Epic Secret Police Scam”

Bahnhof stoppar besök från Ryssland

Markering av Jon Karlung

En delegation med ett 50-tal ryska experter och it-makthavare skulle studera Bahnhofs serverhallar i Stockholm. Men Jon Karlung ändrar sig och stänger dörren, som en reaktion mot Rysslands förnyade aggression kring Östersjön och i Ukraina.

  • Artikel annons 1

Av de drygt 50 deltagarna i gruppen som var bokade för ett studiebesök hos Bahnhof i veckan, är majoriteten tekniska chefer för olika ryska företag inom IT. De var bokade genom den finska organisationen Digitice för aktiviteten som går under namnet Russian-Nordic Data Center Expedition.

– Ryssland förbjuder ju molntjänster från utlandet vid nyår, eftersom de inte vill använda exempelvis amerikanska moln. Då måste de bygga mängder av nya egna serverhallar. Därför vill de besöka och studera vårt projekt Elementica, säger Bahnhofs vd Jon Karlung och förklarar varför han beslutat sig för att boka av studiebesöket.

– Vi har beslutat oss för att blåsa av. Både som en protest mot Rysslands aggression, och ett sätt att försvåra deras tillgång till den här spetsteknologin.

Enligt Jon Karlung återupptar Bahnhof gärna relationerna till det fria ryska näringslivet om säkerhetsläget i Europa förbättras.

– Men just nu finns det inte på kartan, säger Jon Karlung.

Bahnhofs projekt Elementica handlar om att återvinna värmen från datorerna i serverhallarna och låta den värma upp varmvatten och element i omkringliggande bostäder.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.