nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Bahnhof testar 5g i 3,5GHz-bandet

En förlängning av fibernätet – utan användning av kabel. Under 2019 har Bahnhof påbörjat sin 5g-resa och inlett tester.

  • Artikel annons 1

I slutet av förra året så genomfördes spektrumauktionen för det 5g-viktiga lågbandet på 700 MHz. Den slutade med att två aktörer köpte upp det hela för miljardbelopp. Men bara för det innebär det inte att övriga inte kan rulla ut 5g.

En spelare som inte sitter på händerna är Bahnhof som nu inlett tester i Öppet spektrum. De vill praktiskt undersöka möjligheten att använda tekniken på 3,5 GHz-bandet. Modellen för öppet spektrum bygger på samma grundtanke som wifi. Det vill säga användning i ett licensierat spektrum. Tekniskt handlar det om att virtualisera frekvensband och därigenom effektivisera tilldelningen av radiospektrum.

Fördelarna med ett öppet spektrum är att konkurrensen blir större om ett stort antal aktörer kan använda 5g-tekniken utan inlåsningar eller tekniska omvägar. Enligt Bahnhof skulle det med ”stor sannolikhet revolutionera hela branschen och möjliggöra en utveckling av banbrytande nya tjänster”.

Den första testsajten som Bahnhof satt upp sitter på en gammal radiomast från kalla kriget. Denna står på deras datacenter Pionen i Vita bergen. Under året kommer man successivt att bygga ut testerna och företaget kommer att samarbeta med Nokia.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.