nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

På bild är HTC One Mini svår att skilja från sitt större syskon.

Bantad men välmående

Trots att det under ytan är stor skillnad mellan One Mini och dess större förlaga har HTC lyckats bevara essensen hos originalet genom bantningskuren.

  • Artikel annons 1

Att göra lite mindre telefoner som prestigemässigt åker snålsskjuts på premiummodeller har blivit högsta mode hos mobiltillverkarna. Så värst små behöver de nu inte vara bara för att de får suffixet Mini, för bara ett par år sedan hade HTC One Mini hört hemma i största klassen. I praktiken betyder det en fullt tillräckligt stor skärm för de allra flesta och yttermått som passar bättre i både ficka och hand. Formatet på den 4,3 tum stora skärmen är precis som hos Iphone 5 mer långsmalt än hos andra telefoner vilket gör att telefonens bredd bara är drygt 63 millimeter.

Snygg men minnessvag

”Riktiga” One gillades skarpt av undertecknad även om det saknades lite för absolut högsta betyg. One Mini har samma snygga formgivning men tillverkningsmetoden är en annan. Istället för ett chassi i ett enda stycke aluminium har den mindre modellen en sidoram av plast. Det betyder däremot inte man kan lossa bakstycket och byta batteri. Allt är ordentligt ihoplimmat och usb-port, hörlursutgång och lucka för sim-kortet är de enda öppningarna. Det innebär dessvärre också att det saknas möjlighet att utöka de 16 gigabyte lagringsutrymme som är förinstallerat. Molnlagring blir räddningen och det ingår 25 gigabyte hos Dropbox i två år.

Lider inte av anorexia

Precis som hos Samsungs Mini-modeller är hårdvaran i One Mini mindre generöst tilltagen än hos förlagan. En tvåkärnig processor och en gigabyte arbetsminne är inte så mycket att skryta med på pappret, men det räcker mer än väl till allt utom de allra tyngsta spelen. På uppsidan av det kan vi konstatera att One Mini är duktig på att snåla på batteriet. Standbytiden är enligt HTC 200 timmar längre än hos vanliga One. Vi har inte räknat ner minuterna men blev mäkta överraskade när det visade sig finnas gott om batteri kvar efter att telefonen legat oanvänd på bordet i hel vecka.

Annat som också bantants bort är nfc-stödet och den ir-sändare som gör det möjligt för vanliga One att agera fjärrkontroll till tv:n. Mjukvaran till den senare fungerade inget vidare så förlusten är i det fallet inte så stor.

Skärmen har inte oväntat fått nöja sig med hd-upplösning, vilket räcker gott till storleken. Hade upplösningen varit högre är det tveksamt om du kunnat se skillnaden för skärpan är briljant redan som den är.

Storleken är inte allt

Huvudkameran är den samma som tidigare, minus optisk bildstabilisering, vilket innebär drygt fyra miljoner bildpunkter av extra stor storlek. Ökad pixelstorlek ska ge bättre bilder vid dåligt ljus men totalresultatet var inte imponerande i stora One och är det inte nu heller. Detaljerna i bilderna blir grötiga och det blir brus i mörkare partier.

Vad som däremot imponerar är det fina ljudet som HTC lyckas klämma ur de minimala högtalarna på framsidan. Vill man ha mer tryck i musiken kommer det för övrigt en separat bashögtalare som tillbehör senare i höst.

Essensen kvar

Trots bantningen av både yttermått och hårdvara har One Mini ändå fått behålla tillräckligt mycket av det som vi gillade hos dess större sykon. Senaste versionen av HTC:s gränssnitt Sense är mindre svulstigt än de tidigare vilket passar väl tillsammans med de strama linjerna hos One Mini.

Är man bara medveten om att man köper mer utseende än teknisk spets finns det inget som talar för att man kommer att bli missnöjd. Ta dig bara en allvarlig funderar på om det kommer att räcka med 16 gigabyte lagring under den tid du tänker äga telefonen (11 när grundsystemet fått sitt). Film i full hd-kvalitet tär fort på utrymmet.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4