nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

It-beslutsfattare ser ansvaret glida iväg

69 procent av de svenska beslutsfattare som ingår i en undersökning från Vmware uppger att de ser att it-avdelningens ansvar glider ifrån dem.

  • Artikel annons 1

Vmware har låtit fråga ut ansvariga för it och olika verksamhetsområden hur de ser på decentralisering och utveckling av it-inköp. 69 procent uppger att de ser ett teknikansvar som är på väg att glida ifrån it-avdelningen. Istället blir andra verksamhetsområden ensamma ansvariga för it-inköp. Man ser både fördelar och nackdelar. Vmware har frågat 1 200 personer världen över. 55 procent av de svarande i Sverige uppger att de snabbare kan lansera innovationer, samma antal svarar att de får en större frihet. Men det är också 50 procent som uppger att de får dubbla it-kostnader inom vissa områden, 52 procent svarar att de ser ett otydliga ägarskap och ansvar och 39 procent ser inköp av osäkra it-lösningar.

– Den största utmaningen för företagen är att hantera dessa organisatoriska förändringar. Molnet har demokratiserat it så det är knappast någon överraskning att verksamhetsområdena har hoppat på tåget. Men tyvärr saknas ofta en tillräcklig it-styrning vilket medför höga kostnader, bristande säkerhet och otydliga ansvarsområden, säger Per Gustafsson, Nordenchef på Vmware.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.