nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

It-beslutsfattare ser ansvaret glida iväg

69 procent av de svenska beslutsfattare som ingår i en undersökning från Vmware uppger att de ser att it-avdelningens ansvar glider ifrån dem.

  • Artikel annons 1

Vmware har låtit fråga ut ansvariga för it och olika verksamhetsområden hur de ser på decentralisering och utveckling av it-inköp. 69 procent uppger att de ser ett teknikansvar som är på väg att glida ifrån it-avdelningen. Istället blir andra verksamhetsområden ensamma ansvariga för it-inköp. Man ser både fördelar och nackdelar. Vmware har frågat 1 200 personer världen över. 55 procent av de svarande i Sverige uppger att de snabbare kan lansera innovationer, samma antal svarar att de får en större frihet. Men det är också 50 procent som uppger att de får dubbla it-kostnader inom vissa områden, 52 procent svarar att de ser ett otydliga ägarskap och ansvar och 39 procent ser inköp av osäkra it-lösningar.

– Den största utmaningen för företagen är att hantera dessa organisatoriska förändringar. Molnet har demokratiserat it så det är knappast någon överraskning att verksamhetsområdena har hoppat på tåget. Men tyvärr saknas ofta en tillräcklig it-styrning vilket medför höga kostnader, bristande säkerhet och otydliga ansvarsområden, säger Per Gustafsson, Nordenchef på Vmware.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.

De är Sveriges ”digitala ledare”

Alla företag digitaliseras i rasande takt. Men när det kommer till företaget som nått störst mognad i digital kundupplevelse är Telekombranschen bäst. Det framgår i rapporten ”Digital Leaders in Sweden”.