nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

It-beslutsfattare ser ansvaret glida iväg

69 procent av de svenska beslutsfattare som ingår i en undersökning från Vmware uppger att de ser att it-avdelningens ansvar glider ifrån dem.

  • Artikel annons 1

Vmware har låtit fråga ut ansvariga för it och olika verksamhetsområden hur de ser på decentralisering och utveckling av it-inköp. 69 procent uppger att de ser ett teknikansvar som är på väg att glida ifrån it-avdelningen. Istället blir andra verksamhetsområden ensamma ansvariga för it-inköp. Man ser både fördelar och nackdelar. Vmware har frågat 1 200 personer världen över. 55 procent av de svarande i Sverige uppger att de snabbare kan lansera innovationer, samma antal svarar att de får en större frihet. Men det är också 50 procent som uppger att de får dubbla it-kostnader inom vissa områden, 52 procent svarar att de ser ett otydliga ägarskap och ansvar och 39 procent ser inköp av osäkra it-lösningar.

– Den största utmaningen för företagen är att hantera dessa organisatoriska förändringar. Molnet har demokratiserat it så det är knappast någon överraskning att verksamhetsområdena har hoppat på tåget. Men tyvärr saknas ofta en tillräcklig it-styrning vilket medför höga kostnader, bristande säkerhet och otydliga ansvarsområden, säger Per Gustafsson, Nordenchef på Vmware.

  • Annons 3

Fler nyheter

Han blir ny chef för Tre Sverige

I februari blir det tronskifte hos Tre Sverige. Efter två år lämnar Johan Johansson över vd-stolen till Haval van Drumpt.
– Han har helt rätt bakgrund med gedigen erfarenhet av telekom, kommenterar Skandinavienchefen Morten Christiansen den nya sverigechefen.

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

  • Annons 4

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.