nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Branschen överskattar egen säkerhet

Närmare nio av tio svenska telekomföretag tror att de har bättre cybersäkerhet än snittet. Andra branscher är mer realistiska, visar en ny undersökning.

  • Artikel annons 1

Närmare tre av fem svenska it-chefer anser att de är bättre förberedda på dataintrång än sina konkurrenter. Över en tredjedel anger därtill att deras företag är ledande inom cybersäkerhet. Dessutom tror många att deras företag är bättre än genomsnittet jämfört med företag i anda länder.

Det visar en undersökning genomförd av Ovum Research på uppdrag av analysföretaget Fico.

Telekombranschen utmärker sig i undersökningen genom att vara den bransch där it-cheferna har högst förtroende på sin egen cybersäkerhet. Hela 75 procent uppger att de är bättre förberedda än sina konkurrenter, och 13 procent anser att deras företag är ledande inom området. Vilket gör att närmare nio av tio svenska telekomföretag anser att de ligger över genomsnittet när det gäller säkerhet.

Behöver ha koll

Detta kan jämföras med den svenska finansbranschen där 33 procent av it-cheferna tycker att deras företag ligger över snittet inom cybersäkerhet.

I undersökningen framgick dessutom att 26 procent av svenska företag använder sig av någon extern part för att mäta säkerhetsnivån och att närmare tio procent överhuvudtaget inte gör någon mätbar bedömning av säkerhetsnivån.

– Bristen på objektiva mätningar kan göra att företag har en för optimistisk syn på deras cybersäkerhet. Till exempel såg vi att endast femtioåtta procent av svenska företag har befintliga strategier och mekanismer för rapportering av organisationens säkerhetsstatus på styrelsenivå på plats. I Finland är den här siffran istället sjuttioåtta procent. Självförtroende är bra, men det bör vara baserat på objektiva mätningar av företagets datasäkerhetsläge, säger Dylan Jones, regionchef för Norden och Baltikum på Fico.

I undersökningen medverkade sammanlagt 350 it-chefer i Sverige, Norge, Finland, USA, Kanada och Storbritannien.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Tres nya tjänst – ge bort din surf

Ett enkelt svep – och så kan du skicka över mobilsurf till andra användare. I dag lanserar Tre en ny kostnadsfri tjänst kallad 3Skicka surf.
– Det här har potential att i framtiden bli lika vanligt som att Swisha pengar, säger Niklas Grawé på operatören.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här