nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu blir moln-accessen säkrare med SD-WAN

Säkerhet eller användarupplevelse? Tidigare har it-avdelningar varit tvingade att välja det ena eller andra – men inte nu längre. Det menar Cisco som nu släppt ny lösning.

  • Artikel annons 1

I dag är molnet ett vanligt inslag i företagens verktygslåda. Flertalet plattformar för olika applikationer används och ofta blandas offentliga, privata och olika Saas-lösningar. Därtill har även vårt arbetssätt förändrats. Numera är skrivbordstid inte detsamma som att arbeta – att vara mobil är lika självklart som att vi inte längre har sladd till telefonen.

Men allt detta förutsätter att den mobila arbetaren kan ha tillgång till företagets alla verksamhetskritiska applikationer över internet. Och detta har satt press på säkerhets- och it-avdelningen som numera har fått ett nytt potentiellt säkerhetshål att täppa.

Hittills har existerande SD-WAN-lösningar inte varit optimerade för detta och ansvarig avdelning har hamnat i ett ”pest eller kolera-val”. Antingen satsar man på användarupplevelsen och får en effektivare lösning – eller så prioriteras säkerheten.

– Lokal access till molnet kan vara besvärligt för våra kunders existerande nätverk- och säkerhetsarkitektur. I dag måste varje enskild WAN-enhet programvarudefinieras och säkras, säger Scott Harrell, chef för Enterprise Networking på Cisco.

”Vi skapar en ny brygga”

Cisco har därför uppgraderat sitt SD-WAN-utbud vilket innebär att man ser till att säkra lokal access till molntjänster.

– Ciscos SD-WAN ska göra det enkelt att maximera både nätverk och säkerhet. Vi skapar en brygga till en ny företagsvärld och ökar våra kunders förmåga att snabbare och med lägre risk dra nytta av molnet, säger Harrell.

Enkelt förklarat har man integrerat nya säkerhetsfunktioner i sina SD-WAN-enheter. Det innebär bland annat att man har implementerat Cisco Umbrell som blockerar skadliga webbplatser redan innan anslutning är upprättad.

Men man har även sett till att förbättra användarupplevelsen i Office samt via optimering gjort att hastigheten mot molnet ökar. Systemet är även öppet och programmerbart så att tjänsteleverantörer och partners ska kunna komma åt API:er.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.