nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Nu blir moln-accessen säkrare med SD-WAN

Säkerhet eller användarupplevelse? Tidigare har it-avdelningar varit tvingade att välja det ena eller andra – men inte nu längre. Det menar Cisco som nu släppt ny lösning.

  • Artikel annons 1

I dag är molnet ett vanligt inslag i företagens verktygslåda. Flertalet plattformar för olika applikationer används och ofta blandas offentliga, privata och olika Saas-lösningar. Därtill har även vårt arbetssätt förändrats. Numera är skrivbordstid inte detsamma som att arbeta – att vara mobil är lika självklart som att vi inte längre har sladd till telefonen.

Men allt detta förutsätter att den mobila arbetaren kan ha tillgång till företagets alla verksamhetskritiska applikationer över internet. Och detta har satt press på säkerhets- och it-avdelningen som numera har fått ett nytt potentiellt säkerhetshål att täppa.

Hittills har existerande SD-WAN-lösningar inte varit optimerade för detta och ansvarig avdelning har hamnat i ett ”pest eller kolera-val”. Antingen satsar man på användarupplevelsen och får en effektivare lösning – eller så prioriteras säkerheten.

– Lokal access till molnet kan vara besvärligt för våra kunders existerande nätverk- och säkerhetsarkitektur. I dag måste varje enskild WAN-enhet programvarudefinieras och säkras, säger Scott Harrell, chef för Enterprise Networking på Cisco.

”Vi skapar en ny brygga”

Cisco har därför uppgraderat sitt SD-WAN-utbud vilket innebär att man ser till att säkra lokal access till molntjänster.

– Ciscos SD-WAN ska göra det enkelt att maximera både nätverk och säkerhet. Vi skapar en brygga till en ny företagsvärld och ökar våra kunders förmåga att snabbare och med lägre risk dra nytta av molnet, säger Harrell.

Enkelt förklarat har man integrerat nya säkerhetsfunktioner i sina SD-WAN-enheter. Det innebär bland annat att man har implementerat Cisco Umbrell som blockerar skadliga webbplatser redan innan anslutning är upprättad.

Men man har även sett till att förbättra användarupplevelsen i Office samt via optimering gjort att hastigheten mot molnet ökar. Systemet är även öppet och programmerbart så att tjänsteleverantörer och partners ska kunna komma åt API:er.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Telenor Connexion rankas som en av världens främsta

Analysbolaget Gartner rankar Telenor Connexion högt. I företagets rapport framgår det att Iot-bolaget är ett av världens 17 främsta leverantörer.
– Vi ser rapporten som en bekräftelse av vårt erbjudande och som ett bevis på vår förmåga att möta kundernas behov, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion.

  • Annons 4

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.