nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

IX5000 är den senaste generationen teleprecense från Cisco.

Cisco nysatsar på telepresence

Hypen kring avancerade videorum med många skärmar har klingar av men det hindrar inte Cisco från att lansera en helt ny version på temat. Cisco IX5000 är det första telepresencesystem som får kameror med 4K-upplösning.

  • Artikel annons 1

Prislapparna på videosystem i den här klassen är inget som tillverkarna brukar skylta med men totalkostanden för IX5000 ska enligt Cisco vara betydligt lägre än tidigare generationers telepresence-lösningar. Det handlar både om ett lägre inköpspris och lägre kostnader för själva videorummet eftersom det krävs färre anpassningar än tidigare för att åstadkomma den illusion av att sitta i samma rum som är tanken. Att anläggningen dessutom drar hälften så mycket ström är inte heller oviktigt.

IX5000 är utrustad med tre stycken 70-tums skärmar med upplösning i full hd. Men trots att skärmarna ”bara” klarar att visa 1080p har Cisco byggt in kameror som filmar i 4K-upplösning. Skälet till det är att systemet använder digital zoom för att hålla mötesdeltagarna i bild även när de reser sig från stolen och den höga kameraupplösningen gör att man slipper kvalitetsförluster.

Basmodellen IX5000 har plats för sex mötesdeltagare på rad medan den större modellen IX5200 har hela 18 platser fördelade på två rader.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.