nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ciscos Rowan Trollope och Googles Rajen Sheth ska utmana Microsoft tilsammans.

Cisco och Google in i uc-allians

Tar upp kampen med Microsoft Lync

Cisco och Google gör gemensam sak i kampen med Microsoft. Alliansen presenterades på Enterprise Connect med en demonstration av hur Webex-möten kan köras direkt i Chrome.

  • Artikel annons 1

Det vara en het nyhet som Ciscos Rowan Trollope, chef för collaboration-affären, släppte i sin keynote på Enterprise Connect i Orlando. Efter att ha visat upp de senaste videokonferensprodukterna bjöd han upp Googles produktchef för Chrome for Business på scenen, Rajen Sheth.

– Det vi hör från våra kunder är: vi älskar Google Apps och vi vill att det ska fungera riktigt bra tillsammans med Cisco. Få det att hända!, säger Rowan Trollope och Rajen Sheth fyller i direkt.

– Vi hör samma sak från våra kunder som använder Google Apps och Chromebooks. Redan från början har folk bett oss att få det här att fungera bra med Ciscos produkter.

De båda lovar att samarbeta för att skapa den bästa möjliga upplevelsen av Google och Cisco tillsammans. Men utspelet är i nuläget en aning tunt på detaljer och besked om hur tidplanen ser ut. Det mest konkreta som kom ut på den fronten är en demonstration på scenen.

Webex från Chrome in i Cisco Telepresence via molnet. Det är bara början på vad alliansen ska leverera.

Webex från Chrome in i Cisco Telepresence via molnet. Det är bara början på vad alliansen ska leverera.

In i telepresence

Rowan Trollope visade ur Ciscos Webex nu kan köras direkt på en Chromebook i en Chrome-webbläsare. Det har möjliggjorts genom en gemensam teknikutveckling där Cisco kör Webex med html5 och Google har skapat några tillägg i Chromebook som stödjer Webex. Lösningen är ännu på ”proof of concept”-stadiet.

En sak man ville bevisa med demonstrationen är hur snabbt och enkelt ett möte startas. Nästa ögonbrynshöjare var när Webex på Chromebook anslöt till ett Telepresence-system via en brygga i molnet. Nästa steg lär blir att få det här att fungera i alla typer av Chrome-läsare, även för mobiler.

– Det här partnerskapet väcker en del frågor kring framtiden för Googles uc-plattform Hangouts. Google kanske håller fast vid Hangouts som en tjänst för konsumenter och småföretag och strategin för de medelstora och stora företagen blir att gå via partnerskapet med Cisco, funderar analytikern Zeus Kerravala.

Mer än fem miljoner företag använder Google Apps och 20 procent av de laptops som säljs i USA är Chromebooks, enligt Rajen Sheth.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.