nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cisco släpper mobil collaborations-svit

Det nya Project Squared från Cisco innehåller röst, video, dokumentdelning och chatt. Projektverktyget är just nu helt gratis att ladda ner är i betaversion. Men i framtiden kan det bli möjligt att köpa verktyget som en molntjänst.

  • Artikel annons 1

Det var på Ciscos egen collaborations-konferens som företaget lanserade sin nya kommunikationsplattform Project Squared. Det hela kan mest liknas vid en företagsinternt projektverktyg, väldigt lik exempelvis Whatsapp i själva utförandet.

Samarbete i miniformat

I appen, som i dagsläget finns att ladda ner gratis för Ios, Andoid, Widows och Mac, är upplägget enkelt. I botten finns fyra ikoner i botten för olika funktioner.

I appen finns möjlighet att ha många parallella "mötesrum" öppna, med en eller flera deltagare.

I appen finns möjlighet att ha många parallella ”mötesrum” öppna, med en eller flera deltagare.

Du kan i appen gå med och skapa mötesrum med en eller flera medlemmar, där är det möjligt att chatta direkt med andra användare, dela dokument men också starta videokonferenser med gruppen. Är Project Squared integrerat med företagets ad är det som enklast att använda, men det går också att bjuda in medlemmar utanför företaget. Appen uppmärksammar också användaren genom notiser när något nytt hänt i samarbetsgrupper.

Rowan Trollope, collaborationschef på Cisco, skriver på sin blogg att Squared har potentialen att minska mejl-trådar och göra det möjligt att vara ständigt uppkopplad och uppdaterad med projekt.

Köpa som molntjänst

Niklas Golve, systemingenjör på Cisco, har själv använt appen i två veckor:

– Förr i tiden samlade man alla personer i en projektgrupp i ett konferensrum, bokade avstämningstider, skrev i kollegieblock och satte upp lappar på väggar. Detta är samma sak fast ett virtuellt projektverktyg i molnet.

I dagsläget är appen gratis. Niklas Golve ser dock att den i framtiden kan säljas som en molntjänst via partners.

– Det kan ju till exempel röra sig om kunder som har utökade säkerhetskrav och måste ha allt själva i huset. Vi har krypterat hela vägen, allt material som skickas är krypterat och för vissa kunder kan vi ordna så de själva har nycklarna och att vi inte har någon åtkomst överhuvudtaget.

Fortsatt utveckling

Att produkten har fått epitetet ”Project” är inte slumpmässigt. Cisco uppmanar användare och företag att komma med input för att kunna utveckla appen ytterligare. Detta är bara en första betaversion.

Versionen för Mac är kompatibel med Chrome och Firefox, inga plugins ska behövas för röst men video funkar för tillfället endast med Firefox. Men i övrigt ska den funka sömlöst mellan de mobila enheterna.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.