nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cisco vill hjälpa operatörerna analysera mobiltrafik

Med molnlösningen Mobility IQ ska det bli enklare för mobiloperatörer att göra avancerade realtidsanalyser i wifi, 3g- och lte-nätverk.

  • Artikel annons 1

Under veckans Mobile World Congress i Barcelona har Cisco haft ett finger med i flera intressanta projekt. Bland annat skrev vi igår om att Vodafone storsatsar på att förbättra inomhustäckning med hjälp av småcellig teknik som utvecklats av Cisco. En annan nyhet nätverksjätten presenterade var molntjänsten Mobility IQ, som vänder sig direkt till världens mobiloperatörer. Tjänsten är tänkt att skapa ett ”fågelperspektiv” över nätverksaktiviteten och ge nya insikter kring vad som kan skruvas till för att förbättra upplevelsen (och affären för operatören, är Cisco tydliga med att poängtera).

Cisco pekar på sin senaste årliga undersökning ”Global mobile data traffic forecast 2014-2019” där den globala mobila datatrafiken beräknas växa sig tio gånger så stor som idag under de kommande fem åren. Trenden drivs av allt kraftfullare mobila enheter och snabbare mobilnät, och givetvis av den stundande revolution vi kallar sakernas internet. För att klara trycket på näten och bygga lönsamma mobilnät i framtiden måste operatörerna skapa nya servicemodeller, menar Cisco.

Mobility IQ ska hjälpa dem en bit på vägen genom en ökad realtidsinsyn i alla typer av nätverk. Cisco planerar att göra tjänsten tillgänglig för alla Cisco-certifierade partners.

Här kan läsa mer om Mobility IQ.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.