nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Det symmetriska nät Com Hem testar når höga hastigheter. OBS bilden är ett montage FOTO: Com Hem

De testar bredband på 1,2 Gbit/s

Segt nät är på väg att botas för gott. Det menar Comhem som just nu testar symmetriskt bredband på över 1 Gbit/s.

  • Artikel annons 1

Det är i en fastighet i Stockholm som Comhem Labs testar sitt Fiberkoax-nät till max. Hastigheterna man når är 1,2 Gbit/s symmetriskt, vilket innebär att det inte skiljer någon i kapaciteten uppströms/nedströms.

Testet är en del av uppgraderingen till nästa generations kabelnät enligt internationella standarden Docsis 3.1. En standard som i teorin ska kunna ge upp till 10 Gbit/s i nedladdningshastighet.

Lansering 2019

Comhem påbörjade arbetet mad att byta ut optik och elektronik i sitt nät i fjol och kommer fortsätta arbetet under 2019. Målet är att ha tekniken redo för kommersiell lansering under 2019, och kunderna kommer märka av uppgraderingen

– Det är som att en motorväg fick flera extra filer och samtidigt högre hastighetsgräns med förbättrad säkerhet, säger Thomas Helbo, teknikchef på företaget.

Först i världen med testerna

Enligt Comhem är man först i världen med att testa symmetrisk 1,2 Gbit/s symmetriskt, något som gjort att man blivit internationellt uppmärksammad – samt att kabeloperatörer världen över vill lära sig av hur man jobbar i Sverige.

Innan man lanserar den supersnabba symmetriska tjänsten blir första steget att erbjuda sina kunder tjänster på 1200/100 Mbit/s under senare delen av 2018. De kunder som efterfrågar mer kan bli aktuella för uppgradering.

– Trafiken i näten ökar med 40 procent varje år. Genom uppdateringen till Docsis 3.1 kommer vi ha en framtidssäker och konkurrenskraftig infrastruktur i vårt Fiberkoax-nät. Vi kommer att kunna erbjuda snabbare och stabilare bredband till våra slutkunder och en lägre investeringskostnad för våra fastighetskunder, säger Thomas Helbo.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.