nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Det symmetriska nät Com Hem testar når höga hastigheter. OBS bilden är ett montage FOTO: Com Hem

De testar bredband på 1,2 Gbit/s

Segt nät är på väg att botas för gott. Det menar Comhem som just nu testar symmetriskt bredband på över 1 Gbit/s.

  • Artikel annons 1

Det är i en fastighet i Stockholm som Comhem Labs testar sitt Fiberkoax-nät till max. Hastigheterna man når är 1,2 Gbit/s symmetriskt, vilket innebär att det inte skiljer någon i kapaciteten uppströms/nedströms.

Testet är en del av uppgraderingen till nästa generations kabelnät enligt internationella standarden Docsis 3.1. En standard som i teorin ska kunna ge upp till 10 Gbit/s i nedladdningshastighet.

Lansering 2019

Comhem påbörjade arbetet mad att byta ut optik och elektronik i sitt nät i fjol och kommer fortsätta arbetet under 2019. Målet är att ha tekniken redo för kommersiell lansering under 2019, och kunderna kommer märka av uppgraderingen

– Det är som att en motorväg fick flera extra filer och samtidigt högre hastighetsgräns med förbättrad säkerhet, säger Thomas Helbo, teknikchef på företaget.

Först i världen med testerna

Enligt Comhem är man först i världen med att testa symmetrisk 1,2 Gbit/s symmetriskt, något som gjort att man blivit internationellt uppmärksammad – samt att kabeloperatörer världen över vill lära sig av hur man jobbar i Sverige.

Innan man lanserar den supersnabba symmetriska tjänsten blir första steget att erbjuda sina kunder tjänster på 1200/100 Mbit/s under senare delen av 2018. De kunder som efterfrågar mer kan bli aktuella för uppgradering.

– Trafiken i näten ökar med 40 procent varje år. Genom uppdateringen till Docsis 3.1 kommer vi ha en framtidssäker och konkurrenskraftig infrastruktur i vårt Fiberkoax-nät. Vi kommer att kunna erbjuda snabbare och stabilare bredband till våra slutkunder och en lägre investeringskostnad för våra fastighetskunder, säger Thomas Helbo.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4