nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Det symmetriska nät Com Hem testar når höga hastigheter. OBS bilden är ett montage FOTO: Com Hem

De testar bredband på 1,2 Gbit/s

Segt nät är på väg att botas för gott. Det menar Comhem som just nu testar symmetriskt bredband på över 1 Gbit/s.

  • Artikel annons 1

Det är i en fastighet i Stockholm som Comhem Labs testar sitt Fiberkoax-nät till max. Hastigheterna man når är 1,2 Gbit/s symmetriskt, vilket innebär att det inte skiljer någon i kapaciteten uppströms/nedströms.

Testet är en del av uppgraderingen till nästa generations kabelnät enligt internationella standarden Docsis 3.1. En standard som i teorin ska kunna ge upp till 10 Gbit/s i nedladdningshastighet.

Lansering 2019

Comhem påbörjade arbetet mad att byta ut optik och elektronik i sitt nät i fjol och kommer fortsätta arbetet under 2019. Målet är att ha tekniken redo för kommersiell lansering under 2019, och kunderna kommer märka av uppgraderingen

– Det är som att en motorväg fick flera extra filer och samtidigt högre hastighetsgräns med förbättrad säkerhet, säger Thomas Helbo, teknikchef på företaget.

Först i världen med testerna

Enligt Comhem är man först i världen med att testa symmetrisk 1,2 Gbit/s symmetriskt, något som gjort att man blivit internationellt uppmärksammad – samt att kabeloperatörer världen över vill lära sig av hur man jobbar i Sverige.

Innan man lanserar den supersnabba symmetriska tjänsten blir första steget att erbjuda sina kunder tjänster på 1200/100 Mbit/s under senare delen av 2018. De kunder som efterfrågar mer kan bli aktuella för uppgradering.

– Trafiken i näten ökar med 40 procent varje år. Genom uppdateringen till Docsis 3.1 kommer vi ha en framtidssäker och konkurrenskraftig infrastruktur i vårt Fiberkoax-nät. Vi kommer att kunna erbjuda snabbare och stabilare bredband till våra slutkunder och en lägre investeringskostnad för våra fastighetskunder, säger Thomas Helbo.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

  • Annons 4

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.