nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cyklop som inte riktigt hittar fram

Epitetet selfietelefon är lite av en otjänst för Desire Eye – den kan mer än så. Mer bekymmersamt är att den försöker spela med toppmodellerna men går lite vilse.

  • Artikel annons 1

Mer än en gång har den kallats för selfietelefon. Bakgrunden är att HTC har valt att fokusera lika mycket på frontkameran som på den bakre. Dessutom med flera funktioner för att snabbt växla mellan de båda kamerorna så att det enkelt ska gå att knäppa en bild av sig själv. Mer än så kan den ändå. Inuti har den stora likheter med förra årets toppmodell från HTC, One M8. De mest betydande skillnaderna är ett något klenare batteri, och så förstås den stora kameran (med blixt) på framsidan som ger Desire Eye ett distinkt utseende som påminner om en cyklop.

Svår att hantera

Att HTC valt den vägen borgar för fina prestanda och det märks under testperioden. Men telefonen är också prissatt därefter. I vanliga fall brukar Desire-serien vara namnet på HTC:s mellanklasstelefoner, men i det här fallet är gränsdragningen suddigare.

På utsidan känns den däremot inte lika gedigen. Istället för metall får vi nöja oss med ett hölje av plast. Skalet känns visserligen relativt robust och utan den värsta plastigheten, men det är inte jätteroligt när fingeravtrycken snabbt börjar samlas på baksidan.

Skärmen på 5,2 tum hör till telefonens starkare kort och har fint ljus och skärpa. Men framsidans kamera och blixt kräver utrymme och det i kombination med skärmstorleken borgar för en stor mobil. Storleken gör den svårhanterad och det erbjuds för lite hjälp. Det är långt upp till volymknappen som dessutom sitter precis bredvid startknappen – vilket några gånger leder till att fingret träffar fel. Att plasten är hal gör inte saken bättre.

Dyr för mellanklassen

Högtalarna, som ger ett bra ljud, har placerats som två stycken först knappt märkbara insjunkna lister ovanför respektive under skärmen. Högtalare är lite av HTC:s paradgren, och lösningen är dessutom estetiskt snygg, men tyvärr börjar redaktionens testexemplar ganska snabbt att samla damm just där.

Problemet med HTC Desire Eye är inte att den skulle ha ett begränsat användningsområde. Det är snarare att den siktar mot toppmodellerna och bär en prislapp därefter utan att nå hela vägen fram. Och när nya flaggskeppsmobiler dyker upp under våren lär Desire Eye bli än mer omsprungen.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4