nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Från vänster: Alina Lundqvist, Manetos. Anders Åberg, Märsta Förenade. Fabian Billner, S2 Communications

Då kommer vi sluta att prata om digitalisering

”2023 kommer vi sluta prata om digitalisering”. Det sa chefredaktör Kalle Anrell i sitt inledningstal på konferensen Telekom idag Live.
Men kommer verkligen begreppet digitalisering att försvinna? Vi frågade deltagarna.

  • Artikel annons 1

I fjol sa några forskare vid KTH att kontanter kommer vara irrelevanta i Sverige den 24 mars 2023. Och allt fler anser att digitalisering kommer vara ett historiskt begrepp inom fem år, på samma sätt som att det i dag är en självklarhet att man har rinnande vatten hemma.

Telekom idags chefredaktör Kalle Anrell kastade upp frågan under sitt inledningstal på tidningens Live-konferens, men vad tyckte deltagarna? Vi ställde frågan om när de tror att vi slutat prata om digitaliseringen.

Anders Åberg, Märsta Förenade

– Aldrig. Jag tror att det kommer bli nya samtal med nytt innehåll – men slut tar det aldrig. Jag var med när posten skulle digitaliseras 1994. Då drömde vi om internet, men ingen visste vart vi skulle. Jag tycker det är samma sak nu, vi har nog fortfarande svårt att förstå och inse bredden.

Fabian Billner, S2 Communications

– Det beror nog på bransch. Jag jobbar med systemutveckling inom försäljning och där har vi kommit långt. Jag skulle nog säga att jag upplever att vi redan i dag tar digitalisering som en självklarhet – och om tio år kommer det inte ens att föras på tal.

Alina Lundqvist, Manetos

– Vi kommer inte sluta med det på ett tag. Men det beror helt på industri. Inom vissa områden kan det ta fem år enbart för att verifiera en digital lösning – så där lär det ta längre tid. För kundprodukter tror jag att det går snabbt, men storbolagen har en lång resa framför sig.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.