nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Därför började flaggskeppet brinna

Tre månader efter produktionsstoppet förklarar nu Samsung vad det var som gick fel med Galaxy Note 7.

  • Artikel annons 1

Anledningen till varför hundratals Galaxy note 7 började brinna beror på två separata problem med lithium-ium batterierna. Vilket är förklaringen till att även de versioner som skulle ersätta de första som släpptes också tenderade att fatta eld eller explodera. Det framkom under en nyhetskonferens som Samsung anordnade tidigt idag.

Enligt Samsungs chef för koncernens mobila enhet berodde det första problemet på ett designfel i batteriets övre högra hörn. Uppe i hörnet, som är aningen böjt för att passa konstruktionen, var de positiva och negativa polerna aningen inklämda och låg så nära varandra att det kunde orsaka kortslutning. Och därmed brand eller explosion.

Ersättningsbatteriet, som kom från en annan leverantör, skulle fixa problemet och rädda Samsungs rykte. Men även detta fick Galaxy Note 7 att självantända och till slut fick Samsung stoppa produktionen helt.

Felet med den andra versionen lithium-ium batterier är enligt Samsung illa utförda svetspunkter. Ett fel i tillverkningen som var så allvarligt att det kunde få batterierna att börja brinna så fort mobilen startades eller under laddning.

Exakt hur dessa två felaktiga batteriversioner kunde godkännas och passera alla säkerhetstester gav inte Samsung några konkreta svar på.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.