nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Tele2

Därför kör Tele2 inga 5G-tester

Tele2 har i dagsläget ingen testverksamhet kring 5G. Istället satsar man allt krut på att vässa 4G-nätet inför generationsskiftet.
– När vi ser att kunderna, behovet och terminalerna finns så kommer vi vara redo att rulla ut 5G, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.

  • Artikel annons 1

Telia, Ericsson och Intel har flaggat för sina gemensamma 5G-tester – men på Tele2 ägnar man sig inte alls åt någon liknande försöksverksamhet.

– De testnät som man bygger nu är ingen färdig produkt, och därför inte aktuellt för oss att lägga pengar på. Vi tycker att det är bättre att lägga krut på att bygga 4G i Sverige så att vi är startklara och väl förberedda, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.

Anser sig vara ledande

Han konstaterar att utrullningen av 5G skiljer sig markant mot tidigare generationsskiften. Då byggde man parallella nät, men den bästa förutsättningen för 5G är ett väl fungerande 4G-nät – och där anser Tele2 att de har en ledande position.

– Telia var först med en blygsam lansering av 4G i Stockholm, Göteborg och Malmö – men vi smackade på med rikstäckning. Det gav oss ett försprång inom 4G som vi har haft sedan dess. Nu förbereder vi 4G-nätet, och när kundbehovet finns så rullar vi ut 5G. Allt vi gör nu är att förbereda vårt 4G-nät för att framöver få en så smidig övergång till 5G som möjligt, säger nätexperten.

Då rullar Tele2 ut 5G

Lindberg tror att Tele2:s samarbete med Telenor kommer innebära en snabb utrullning för de två bolagen. Det som behövs nu är en gemensam 5G-standard. Tele2 Sverige är den enda svenska operatören som sitter med i styrelsen för ”The Next Generation Mobile Networks” (NGMN). Organisationen driver frågan om en gemensam standard, men operatörerna har ännu inte enats om när den ska sättas.

– Vi räknar med att det kommer ske någon gång senare i år eller nästa år. Vi följer det här noggrant. När vi ser att kunderna, behovet och terminalerna finns så rullar vi ut 5G. 2020 är det år vi ser framför oss just nu, säger Lindberg.

Han konstaterar dock att det i dagsläget ser ut som att kapaciteten i Tele2;s 4G-nät kommer räcka långt framöver.

– Tittar man bara på vilka behov som kunderna har så kan de streama sjukt bra redan nu, upp till 4k. Med uppbyggnaden av 4G har vi kunnat lägga till ny funktionalitet. Vi förbereder och slår på nya tjänster i dag som innebär att vi snart är nära inpå 5G-hastigheten. Vi bygger kapacitet men förbereder också hårdvara som ska stå klar, säger han.

3,5 GHz behövs för att möta marknaden

Lindberg konstaterar att 5G kommer få en större betydelse för Internet of Things, med allt från uppkopplade bilar – till kommunicerande hushållsartiklar i sommarstugan. Tele2 räknar med att man behöver 3,5 GHz på 5G för att möta marknadens i framtiden.

– I mångmiljonstäder har man verkligen nytta av 3,5 GHz men så snart man hamnar en bit från städerna så dör de signalerna snabbare. På landsbygden har vi idag fördel av att vi har dubbla frekvenser i vårt 4G-nät jämför med våra konkurrenter. Alla 4G frekvenser idag kommer framöver användas för vårt framtida 5G-nät, säger han.

Nätexperten avfärdar dock de branschexperter som anser att de svenska operatörerna inte kommer vilja investera i nya basstationer för 5G på landsbygden.

– Vi kommer absolut bygga nya basstationer på landsbygden för 5G. Man är aldrig färdig med en utbyggnad av näten, det är en ständig process, säger Björn Lindberg.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.