nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Därför valde Tillväxtverket sitt nya videokonferenssystem

Nu har Tillväxtverket gjort klart med en ny leverantör av videokonferenssystem. Efter en omfattande upphandling föll valet på Adestia.

  • Artikel annons 1

Med det nya videokonferenssystemet från Adestia AB ska samtliga av myndighetens 450 anställda kunna hantera videokonferenser.

– Vi har anammat det digitala arbetssättet och det här blev den bästa lösningen för oss. Genom vår investering i videokonferenssystemet har vi ökat antalet digitala möten och fått ner vårt resande, säger Nader Svärd, it-chef på Tillväxtverket till Telekom idag

Myndigheten har installerat det nya systemet i alla konferensrum. Tidigare fanns tekniken i ett fåtal rum och med en bristande kvalitet, men nu är det en naturlig komponent i Tillväxtverkets mötesmiljö.

– Oavsett teknisk förkunskap klarar alla av att planera och genomföra ett videomöte, säger han.

Vad har ni fått för respons från personalen?

– Det har i stort sett bara varit positivt, jag är själv positivt överraskad. Framförallt hur snabbt vi kom igång utan tekniska problem och driftstörningar, säger Nader Svärd.

Telekom idag har även pratat med Lambros Andréasson, som jobbar med upphandling på Tillväxtverket.

– Vi genomförde en annonserad upphandling i konkurrens. Vi upphandlade video som tjänst/funkton. Det vill säga att istället för att köpa in och äga tekniken ville vi köpa funktionalitet/lösning på behovet av smarta distansmöteslösningar. Vi viktade pris med 40 procent och kvalitet 60 procent, säger Lambros Andreasson.

Vilka kriterier behövde uppfyllas?

– Krav på funktioner avseende frihet att kunna genomföra videomöte med interna och externa parter oavsett vilka videosystem de sitter i, samt frihet för extern part att kunna ansluta till mötet utan att behöva ett videosystem, säger hon.

– Användarvänliga möteslösningar, det vill säga ett mycket viktigt moment i upphandlingens utvärderingsfas var att vi lät en arbetsgrupp av ”vanliga” medarbetare utvärdera användarvänligheten genom att testa ett antal vardags/mötessituationer (med poängbedömning och viktning).

Det var även flertalet tekniska kriterier som vägdes in, bland annat full kompatibilitet mot Skype4B, video som molntjänst, fysiska videorum och att leverantören äger all utrustning och garanterar SLA-nivåer, support 1st/2nd line.

Vad är bättre med Adestias lösning än andra alternativ?

– Adestias erbjudna lösning ”Starleaf” uppfattades i utvärderingsfasen som mycket enkelt att använda i samtliga testmoment (planera, boka, genomföra mötet som vanlig användare) och fick därmed höga poäng. Därtill erbjöd Adestia i anbudet en bra, kostnadseffektiv och sammanhållen supportorganisation kring leverans av tjänsterna (support, övervakning, implementering, spetskompetens på videoområdet mm.), säger Lambros Andreasson.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.