nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

De ger sig in i kamp med Teams och Slack

Svenska Icentrex lanserar nu sitt egenutvecklade samarbetsverktyg. Från och med december kommer det att finnas tillgängligt för företagets befintliga kunder.

  • Artikel annons 1

Att samarbetsverktyg är en tuff marknad där jättar som Microsoft, Cisco och Facebook är några av jättarna avskräcker inte Icentrex, som har 19 anställda.

– Microsoft Teams och Slack är våra största konkurrenter och bra tjänster, men vi har tagit fram en tjänst som vi tycker är den första fullt integrerade på marknaden, säger vd:n Björn Palm.

För två år sedan började arbetet med Icentrex verktyg. Man undersökte först möjligheterna att bygga det på open source alternativt tillsammans med Mitels Miteam, men var inte nöjda med funktionerna eller möjligheterna till API-stöd. Istället valde man att samarbeta med ett företag som bidrog med utvecklare.

Varför bygger ni ett verktyg?

– Vi har sett ett behov hos våra kunder som har yngre medarbetare att de vill ha en bra chattfunktion som är pålitlig och fungerar ungefär som Whatsapp – fast i företagsvärlden.

– Vi har också sett att med den nya generationens medarbetare så ställs högre krav på effektiva kommunikations- och samarbetsverktyg där allt ska finnas enkelt på ett och samma ställe.

– Dessutom ser vi en önskan att samtidigt kunna effektivisera möten ännu mer, genom till exempel att använda skärmdelning och videosamtal, säger Björn Palm.

Det nya verktyget har bland annat dessa funktioner. Björn Palm lyfter också fram något som han tycker att de har lyckats med i utvecklingen.

– I telefonin har vi byggt det så att verktyget i första hand använder mobildata eller wifi och därefter telenätet om det inte finns tillgänglig datauppkoppling. Det sänker kostnaderna samt ger en bättre tillgänglighet eftersom samtalet inte bryts om du åker in i en tunnel med dålig datatillgänglighet.

Vad mer är unikt med ert verktyg?

– Vi implementerar det hos kunden tillsammans med dem. Det innebär att vi hjälper till att hitta ett bra arbetssätt direkt från början med de som ska använda verktyget.

– Verktyget har också en fullt integrerad företagstelefoni, med allt vad man kan förvänta sig.

– Vi ser också att den moderna medarbetaren samarbetar mycket med externa kontakter. Det vill vi förenkla genom att lyfta in samarbetet direkt i verktyget, samtidigt som vi adderar extra trygghet med bland annat krypterade kanaler.

Vad kostar det?

– Vi har lagt det så att det ingår för våra befintliga kunder för internt bruk. Vill man lägga till externa kunder tillkommer en mindre kostnad, säger han.

När finns det hos era kunder?

– Vi börjar sälja på det i november och tar in kunder från december. Sen kommer vi säkert att släppa in några som betatestar verktyget något tidigare.

  • Annons 3

Fler nyheter

Hon ska leda Telekområdgivarna

Organisationen Telekområdgivarna får ny ordförande.
Ann-Sofie Fahlgren från Post- och telestyrelsen (PTS) blir den som nu tar över klubban.
– Det finns mycket gott att bygga vidare på, säger hon till Telekom idag.

Salesforce introducerar Quip Slides

Ett nytt verktyg samt en omdefiniering av hela samarbetsplattformen.
Nu lanserar Salesforce Quip Slides samt introducerar djupare integration med tredjepartstjänster.

  • Annons 4