nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

De tar över din router – så skyddar du dig

Nu varnar Palo Alto Networks för att de har upptäckt en rad nya attacker mot privatpersoners routrar – som tas över och infekteras. Men med några enkla åtgärder kan du hindra utomstående från att använda din router.

  • Artikel annons 1

En långsam uppkoppling kan bero på att din router har tagits över och infekterats. Enligt Palo Alto Networks. genomfördes tre större attacker mot privatpersoners routrar i maj – och säkerhetsföretaget anser att dessa troligtvis kommer fortsätta under hösten.

Genom rader av intrång bygger de som utför dem upp ett allt större nätverk av routrar och annan hemelektronik, som de sedan kan använda för att genomföra it-attacker. Det här gör att vanliga privatpersoner ovetande blir medhjälpare till stora angrepp.

Används för överbelastningsattacker

Attackerna går ut på att använda routers som ett så kallat botnet för en överbelastningsattack (DDoS). Då skickas stora mängder av webbtrafik till en webbplats som attacken vill slå ut. Målet kan vara att skapa problem och ta ner en webbplats som ”anfallarna” inte gillar. Exempelvis drabbade en sådan attack svenska Socialdemokraternas sajt, som överbelastades och låg nere under en period. Målet kan också vara att utöva utpressning mot de som äger webbplatsen.

De som står bakom angreppen utnyttjar de lösenord som finns förinstallerade från fabriken i routrar och annan hemelektronik. Dessa lösenord finns sökbara på internet för alla sorters apparater. Förutom dessa utnyttjas säkerhetshål i routrarnas programvara, vilket blir möjligt om inte alla programvaruuppdateringar gjorts.

Så skyddar du dig

Det finns enkla metoder som gör att det är möjligt att undvika att bli attackerad, och som dessutom lagar routern om den redan är infekterad. Här är de tre steg som behövs:

1. Återställ routern. När man drar ur sladden ur kontakten så återställer sig routern vanligtvis till fabriksinställningarna. Då går det ofta att bli av med problemet.

2. Ändra lösenordet. Det lösenord som är inställt från fabriken brukar vara välkänt av de som genomför denna typ av attack.

3. Uppdatera programvaran. Routers får ofta nya uppdateringar som skyddar mot nyupptäckta säkerhetsproblem. Uppdaterade apparater är skyddade.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.