nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Den digitala plånboken har landat

I dag lanseras Samsung Pay i Sverige som därmed blir det andra landet i Europa där elektronikbjässen väljer att lansera den smarta plånboken. Anledningen till detta är att Sverige har rykte av sig att vara öppet för ny teknik.

DSC_0040
  • Artikel annons 1

Thomas Ko, vice vd för Samsung Pay, hade tagit sig ändå till Sverige och Stockholm för att bidra till lanseringen. Och det var ingen dålig charmoffensiv.

– Varför har vi så bråttom att lansera i just Sverige av alla länder? Jo, därför att Sverige har blivit känt som ett land där folket nästan har slutat att använda kontanter, berättade han under pressvisningen.

Samsung Pay har hittills bara lanserats i en handfull länder som bland annat Sydkorea, USA, Kina och sedan juni förra året även i Spanien. Sverige blir därmed nummer två i Europa.

– Sverige är känt som att vara ledande inom teknisk innovation och svenskar är intresserade av ny teknik. Och det är ovanligt. I de flesta andra länder är konsumenter i grunden konservativa och har svårt att ta till sig nya innovationer, förklarade Thomas Ko.

Flera bankkort i samma funktion.

Tjänsten fungerar från och med idag till de flesta befintliga betalterminaler. Handlarna behöver alltså inte uppgradera eller göra några andra förändringar på sina terminaler. De svenska banker och kortnätverk som finns tillgängliga i skrivande stund är Nordea, SEB, Visa, Mastercard och Eurocard. Men fler banker sägs vara nära att ansluta sig.

Användare av Samsung Pay kan lägga in upp till tio kort i sin mobil och betalar genom att öppna appen Samsung Pay, välja betalkort i menyn, verifiera med fingeravtryck eller pin-kod och sedan hålla mobilen intill betalterminalen. Och det är allt.

Bara för Samsung

Säkerheten har varit i fokus under hela utvecklingen och enligt Samsung ska det vara vattentätt med flera säkerhetslager som fingeravtryckskänning, tokenisering samt Samsungs mobila säkerhetslösning Knox. Och just det ja – betalfunktionen funkar bara på Samsungs smartphones. Tekniken bygger på NFC och Samsungs Magnetic Secure Transmission, MST, och funkar därmed bara till Samsung Galaxy A5, S7 och S7 edge. Fler nya mobilmodeller kommer dock att läggas till i den listan framöver och dessutom smartklockan Gear S3.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Toshiba blir fyra

Elektronikbjässen Toshiba annonserar att verksamheten delas upp i fyra områden som vart och ett blir fyra dotterbolag.

  • Annons 4

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här