nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: McLaren

Deras SD-WAN hjälper McLaren att vinna på tävlingsbanorna

Nu använder McLaren-stallet NTT Communications SD-WAN för att bli snabbare.
– Det är ju den här typen av tjänst som vi vill visa kundnyttan med, och det är lite kul med Formel 1, säger Tord Vikesdal på NTT.

  • Artikel annons 1

Med 275 000 anställda globalt är det japanska företaget en gigant. Sedan ett år har NTT Data och NTT Security fått sällskap på Norden-marknaden av NTT Communications. De har stort fokus på Software Defined WAN, och nu storsatsar företaget på kunderna i Europa.

– SD-WAN innebär att man möjliggör en extremt mycket större nytta av den infrastruktur som redan finns. Du får mer effekt ur den bandbredd du redan har, och du kan fullt ut dra bytta av de investeringar som redan är gjorda. Vi kan leverera WAN-lösningar i udda länder, exempelvis i Afrika. De vi vänder oss mot i Norden är främst företag som har business utanför hemmamarknaden, säger Tord Vikesdal, försäljningschef på NTT Communications Norden till Telekom idag.

Samarbetar med F1-stallet

Ett exempel är brittiska Formel 1-stallet McLaren. De har inlett ett samarbete där NTT Communications SD-WAN hanterar de mängder av data som processas av teamet. Hubben vid tävlingsbanan är uppkopplad mot McLarens ”Mission Control”, vars 32 tekniker fattar 90 procent av alla strategiska beslut under ett lopp.

– Bara själva volymen av data utgör i sig en utmaning – bland annat att säkerställa att den levereras så punktligt som möjligt för att kunna fatta strategiska beslut. Vi måste överföra data så snabbt det går från 21 platser runt om i världen, på så långt avstånd från McLarens brittiska huvudkontor som Melbourne i Australien och Austin i USA, säger Rendeep Singh, chefsstrateg för McLarens F1-stall.

Under en helg vid banan samlar man in omkring 150 GB data som levereras snabbt och pålitligt via NTT Communications SD-WAN. 100 GB eller mer, genereras under själva körningen, och det handlar främst om information som flödar från bilens sensorer. Det blir fem sessioner per helg, med två bilar som samlar omkring 10 GB styck.

Över 200 sensorer

– För att ge en uppfattning så finns det hundratals sensorer på bilen, och varje sensor kan mäta ett antal parametrar. Så det vi har fler användbara mätvärden att behandla än antalet sensorer som finns på bilen. Och du kan inte bara sätta mer folk på att processa den här datan eftersom det skulle komplicera och försena kommunikationen och beslutsfattandet, säger han.

McLaren-chefen konstaterar att NTT Communications SD-WAN är en förutsättning för att klara av de snabba processerna och de stora volymerna.

– Genom att säkerställa att uppgifterna kommer i realtid kan våra tekniker omedelbart börja visualisera, utreda och använda datan. Det är möjligt tack vara att vi har en robust länk. Vi väntar inte på att filer ska laddas ned – vi väntar inte till slutet av varvet för att se vad som händer. Vi behöver fatta de rätta besluten så snabbt som möjligt. Om exempelvis säkerhetsbilen skickas ut så kan man ha två sekunder på sig att bestämma huruvida man ska gå in i depå – och vilka däck man i så fall ska sätta på, säger Rendeep Singh.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

  • Annons 4

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.

Nu är Sveriges första industriella 5g-nät igång

Tre nationalklenoder, en digitaliseringsminister och en förarlös hjullastare.
På Volvo CE:s hemliga testanläggning i Eskilstuna var det storpremiär för Sveriges första industriella 5g-nätverk.
– Det är första gången vi har journalister på det här området – och det är passande, för vi är först i världen med att visa en industriell 5g-applikation, sa Volvochefen Melker Jernberg.

Verizon först med 5g 3GPP-nät

Den 11 april trycker Verizon på knappen och startar sitt ”riktiga” 5g-nät.
Och för de som vill vara med då går det från och med nu att förbeställa en 5g-mod till sin mobil.