nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: McLaren

Deras SD-WAN hjälper McLaren att vinna på tävlingsbanorna

Nu använder McLaren-stallet NTT Communications SD-WAN för att bli snabbare.
– Det är ju den här typen av tjänst som vi vill visa kundnyttan med, och det är lite kul med Formel 1, säger Tord Vikesdal på NTT.

  • Artikel annons 1

Med 275 000 anställda globalt är det japanska företaget en gigant. Sedan ett år har NTT Data och NTT Security fått sällskap på Norden-marknaden av NTT Communications. De har stort fokus på Software Defined WAN, och nu storsatsar företaget på kunderna i Europa.

– SD-WAN innebär att man möjliggör en extremt mycket större nytta av den infrastruktur som redan finns. Du får mer effekt ur den bandbredd du redan har, och du kan fullt ut dra bytta av de investeringar som redan är gjorda. Vi kan leverera WAN-lösningar i udda länder, exempelvis i Afrika. De vi vänder oss mot i Norden är främst företag som har business utanför hemmamarknaden, säger Tord Vikesdal, försäljningschef på NTT Communications Norden till Telekom idag.

Samarbetar med F1-stallet

Ett exempel är brittiska Formel 1-stallet McLaren. De har inlett ett samarbete där NTT Communications SD-WAN hanterar de mängder av data som processas av teamet. Hubben vid tävlingsbanan är uppkopplad mot McLarens ”Mission Control”, vars 32 tekniker fattar 90 procent av alla strategiska beslut under ett lopp.

– Bara själva volymen av data utgör i sig en utmaning – bland annat att säkerställa att den levereras så punktligt som möjligt för att kunna fatta strategiska beslut. Vi måste överföra data så snabbt det går från 21 platser runt om i världen, på så långt avstånd från McLarens brittiska huvudkontor som Melbourne i Australien och Austin i USA, säger Rendeep Singh, chefsstrateg för McLarens F1-stall.

Under en helg vid banan samlar man in omkring 150 GB data som levereras snabbt och pålitligt via NTT Communications SD-WAN. 100 GB eller mer, genereras under själva körningen, och det handlar främst om information som flödar från bilens sensorer. Det blir fem sessioner per helg, med två bilar som samlar omkring 10 GB styck.

Över 200 sensorer

– För att ge en uppfattning så finns det hundratals sensorer på bilen, och varje sensor kan mäta ett antal parametrar. Så det vi har fler användbara mätvärden att behandla än antalet sensorer som finns på bilen. Och du kan inte bara sätta mer folk på att processa den här datan eftersom det skulle komplicera och försena kommunikationen och beslutsfattandet, säger han.

McLaren-chefen konstaterar att NTT Communications SD-WAN är en förutsättning för att klara av de snabba processerna och de stora volymerna.

– Genom att säkerställa att uppgifterna kommer i realtid kan våra tekniker omedelbart börja visualisera, utreda och använda datan. Det är möjligt tack vara att vi har en robust länk. Vi väntar inte på att filer ska laddas ned – vi väntar inte till slutet av varvet för att se vad som händer. Vi behöver fatta de rätta besluten så snabbt som möjligt. Om exempelvis säkerhetsbilen skickas ut så kan man ha två sekunder på sig att bestämma huruvida man ska gå in i depå – och vilka däck man i så fall ska sätta på, säger Rendeep Singh.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.