nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

”Bra potential med många busshållplatser i New York”

Telia-ägda IoT-bolaget Fältcom fortsätter att växa i USA – med både nya affärer och den första anställda säljaren i New York.

  • Artikel annons 1

Umeå-baserade Fältcom har bra marknadsandelar på uppkopplade system för bussar i Sverige och övriga Norden. Bolaget jobbar också för att etablera sig på den engelska marknaden där man haft anställd personal sedan 2014.

– Nu har vi också tydligt bestämt att USA är en viktig marknad för oss. Vi har en anställd amerikan som började den här veckan och som kommer att fokusera på östkusten, säger Tobias Andersson, Global försäljningsdirektör på Fältcom.

Vad gör ni i USA?

– Efter 9/11 bestämde sig New York för att ha ett eget gsm-nät för samhällsviktiga funktioner och dit lyckades vi som enda europeiska iot-tillverkare kvalificera oss, tack vare att vi har bra säkerhet och koll på våra saker. Den första affären vi gjorde var att koppla upp 230 hållplatsskyltar i New York för att ge information om när bussarna kommer och det vi gör är att ge skylten en hjärna, säger han.

De verkar vara nöjda för nu får ni ytterligare affärer i NY.

– Det finns rätt många busshållplatser i New York så det finns en bra potential i affären. Det vi ska göra nu är att koppla upp ytterligare hållplatser. Dessutom har vi fått en utvecklingsbeställning för mjukvaran.

Berätta mer.

– De skapar ett ”map layer” där alla uppkopplade enheter i New York ska rapportera in viss data. Centralt ska man då till exempel kunna se vad det står på skyltarna plus att kunna samla in andra sensordata. De ska också kunna se om vissa pixlar i skärmen är trasiga så att de kan planera för när det behövs service.

Fältcom har funnits sedan 1998, och med en allt större IoT-marknad i sikte bestämde sig Telia förra året för att köpa Fältcom. Då kommenterade Brendan Ives, chef för Telia Companys Division X köpet så här:

– Kombinationen av bra produkter och tjänster, samt begåvade och passionerade människor, kommer att positionera oss som den ledande tjänsteleverantören inom smart kollektivtrafik, samtidigt som vi lägger grunden för fortsatt expansion inom smarta transporter, logistik och smarta städer.

Ni har varit ägda av Telia i snart ett år. Har det blivit någon skillnad?

– Det är skönt att ha ett stort bolag i ryggen. Vi har en ägare som gör att vi kan fortsätta satsningen och få stöd i vår snabba tillväxt. Vi hann inte riktigt med det själva tidigare, säger Tobias Andersson.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4