nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Digitalt samhälle oroar

De flesta svenskar är med på att digitaliseringen är viktig för att samhället ska utvecklas. Men många är även oroliga för hur bland annat äldre svenskar påverkas. Det visar en ny undersökning.

  • Artikel annons 1

Tre av fem svenskar tycker det är viktigt att hänga med i den digitala utvecklingen. Mycket på grund av att de själva kan bli mer konkurrenskraftiga i arbetslivet. Det framgår av it-koncernen Vismas nya rapport Det Digitala Samhället. Men trots den huvudsakligen positiva synen på digitaliseringen svarar nästan samtliga tillfrågade att det kommer bli svårt för vissa samhällsgrupper att hänga med.

Tufft för äldre

Närmare nio av tio tror det kommer bli svårt för äldre människor att lära sig hur funktioner i samhället förändras i så snabb takt.

– Digitaliseringen ska vara till nytta för hela befolkningen, oavsett ålder och kunskapsnivå. Det ställer höga krav på oss och alla andra som tar fram nya digitala lösningar vad gäller användarvänlighet och enkelhet, säger Pär Johansson, digitaliseringsexpert på Visma, i ett uttalande.

Många tror på sig själva

Samtidigt är det många som har hög tilltro på sin egen förmåga att lära sig och hänga med. Närmare fyra av fem svenskar tycker att de själva är mer digitala, eller åtminstone lika digitala som genomsnittet.

På frågan Vilken är den främsta anledningen till att du är positiv till digitaliseringen, svarade:

31 procent: Digitaliseringen för med sig fler spännande innovationer/nya tjänster och produkter

28 procent: Digitaliseringen förenklar/effektiviserar mitt privatliv/fritid

15 procent: Digitaliseringen gör det enklare för människor att kommunicera

14 procent: Digitaliseringen förenklar/effektiviserar mitt arbete

8 procent: Digitaliseringen minskar kunskapsklyftorna i samhället

Rapporten bygger på en Sifo-undersökning genomförd bland 1 008 privatpersoner samt 1402 organisationer.

Läs hela rapporten här

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4