nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ingen är hemma, men här bor Stockholms första Pilgrimsfalk.

Direktsänd falk-tv via 4g

För första gången sedan 50-talet finns det pilgrimsfalk i Stockholm. Hela sommaren har allt som skett i boet visats i direktsändning via webben med hjälp av 4g.

  • Artikel annons 1

Det var i juli som Nordens Ark släppte fyra pilgrimsfalksungar i huvudstaden med förhoppningen om att fågelarten åter ska etablera sig efter omkring 60 års bortavaro. De fyra falkarna fick det snabbt tufft med massiv uppvaktning från måsar och trutar som inte uppskattade nykomlingarna. Tre av falkarna fick redan efter mindre än en vecka fångas in eftersom de inte klarade av att hantera attackerna men den fjärde verkar ha funnit sig till rätta och huserar nu på taket till Folksamskrapan på Södermalm.

Under hela sommaren har intresserade kunnat kolla in aktiviteten i boet via Naturskyddsföreningens kanal på Bambuser. Sändningarna från webbkameran strömmas från taket med hjälp av 4g-nätet och en väderskyddad mobilrouter.

När Telekom idag tittar in håller sig falken borta, allt vi ser är en lätt krusning på ytan i en vattenskål, kanske har ni läsare bättre tur. Här hittar ni sändningen.

Taggar:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.