nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Effektivare fiberanslutningar

Fiberanslutningar även till platser där det i dag inte är möjligt. Det ska bli verklighet genom att projekt mellan fiberbranschen och forskare på Mittuniversitet.

  • Artikel annons 1

Enligt beräkningar från Mittuniversitet uppgick kostnaden för fiberutbyggnaden i Sverige till 10 miljarder kronor, bara under förra året. Men samtidigt som det finns ett behov av att ansluta hela landet finns det fortfarande stora regionala delar där det inte är ekonomiskt hållbart att erbjuda fiberanslutningar.

– Kostnaden för att installera fiber begränsas idag inte av teknisk utrustning utan istället av tid för grävmaskiner och arbetskraft. För att effektivisera fiberutbyggnaden behöver därför teknik och metoder som reducerar arbetstiden, säger Kent Bertilsson, projektledare vid Mittuniversitetets forskningscenter.

Genom det nya forskningsprojektet Fiber siktar samarbetsparterna på att hitta en bättre metod för att med hjälp av sonder kunna planera läggning av fiberrören. Med detta vill man på förhand ta reda på hur långt det går att blåsa fibern på ett tillförlitligt sätt. Projektet kommer även att innefatta studier av nya metoder för att skarva fiberdukar och blåsa in fiber till hushåll snabbare. Målet med projektet är att installatörer ska kunna installera fler hushåll på kortare tid och på så vis sänka kostnaderna för bland annat arbetstid.

Forskningsprojektet Fiber delfinansieras med 3,7 miljoner kronor från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Mittuniversitet samarbetar med Eltel Networks, Fiber Optic, Valley, ICT Networks, Servanet och Sundsvalls kommun.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.