nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Effektivare fiberanslutningar

Fiberanslutningar även till platser där det i dag inte är möjligt. Det ska bli verklighet genom att projekt mellan fiberbranschen och forskare på Mittuniversitet.

  • Artikel annons 1

Enligt beräkningar från Mittuniversitet uppgick kostnaden för fiberutbyggnaden i Sverige till 10 miljarder kronor, bara under förra året. Men samtidigt som det finns ett behov av att ansluta hela landet finns det fortfarande stora regionala delar där det inte är ekonomiskt hållbart att erbjuda fiberanslutningar.

– Kostnaden för att installera fiber begränsas idag inte av teknisk utrustning utan istället av tid för grävmaskiner och arbetskraft. För att effektivisera fiberutbyggnaden behöver därför teknik och metoder som reducerar arbetstiden, säger Kent Bertilsson, projektledare vid Mittuniversitetets forskningscenter.

Genom det nya forskningsprojektet Fiber siktar samarbetsparterna på att hitta en bättre metod för att med hjälp av sonder kunna planera läggning av fiberrören. Med detta vill man på förhand ta reda på hur långt det går att blåsa fibern på ett tillförlitligt sätt. Projektet kommer även att innefatta studier av nya metoder för att skarva fiberdukar och blåsa in fiber till hushåll snabbare. Målet med projektet är att installatörer ska kunna installera fler hushåll på kortare tid och på så vis sänka kostnaderna för bland annat arbetstid.

Forskningsprojektet Fiber delfinansieras med 3,7 miljoner kronor från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Mittuniversitet samarbetar med Eltel Networks, Fiber Optic, Valley, ICT Networks, Servanet och Sundsvalls kommun.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.