En inbillad tekniktröskel skrämmer bort unga

Rekrytering Som vd för Conscia Netsafe representerar han teknikens spjutspets. Bengt Lundgren anser dock att man behöver förändra ungas bild av en hög teknisk tröskel som hindrar dem från att ta klivet in i telekombranschen.

En inbillad tekniktröskel skrämmer bort unga
Pixabey/Conscia Netsafe

Hur säkrar branschen framtidens medarbetare inom telekom? Conscia Netsafe befinner sig i den ena änden av spektrumet. Företaget jobbar enbart med Cisco-teknologi och deras konsulter tillhör de bäst certifierade i landet.

– Vi är experter och har 25 konsulter med över 100 certifikat. Att ta ett certifikat kan kräva att man lägger 1 500 timmar – med cirka ett års utbildning. I Sverige finns två personer med Ciscos högsta designcertifiering CCDE, och båda jobbar hos oss. Vi anställer tyvärr inga juniorer, du behöver erfarenhet för att jobba här, säger Bengt Lundgren, vd för Conscia Netsafe.

Bolaget har inga större problem med att rekrytera, och personalomsättningen är låg. En viktig faktor är just att man pushar de anställda framåt med nya utbildningar, och att kunskapen sprids genom regelbundna dragningar kring den senaste tekniken.

En felaktig bild av branschens krav

Bengt Lundgren konstaterar dock att det kan vara just den här bilden av branschen som gör att så få unga vågar satsa på telekom/it. Men det är fel, för Conscia Netsafe utgör spjutspetsen och det är inte där man börjar.

– Man tror att saker och ting är otroligt komplicerade. Alla som jobbar hos mig är superexperter, men de var ju inte det från början. Alla inom telekom/it behöver inte vara experter från dag 1. Jag vet inte hur man ska avdramatisera det här men det finns naturligtvis ett stort ansvar från branschen. Man måste gå ut i grundskolan och gymnasiet för att få dem att förstå att det är ett framtidsyrke som är väldigt kul, och som skriker efter arbetskraft. Men jag tror att det ibland blir lite för tekniskt. Marknadsföringen har misslyckats när det finns välbetalda och spännande jobb. I mitt tycke är it-branschen den mest intressanta, så den borde ju kunna locka unga säger han.

God mångfald men få kvinnor

Bengt berättar att mångfalden är god i branschen om man ser till ursprung, men den låga andelen kvinnor är ett bekymmer och en utmaning som kräver långsiktigt arbete.

– Även det här är frågor som man måste jobba med från skolsidan. It/telekom är det som förändras mest hela tiden. Därför kan jag tycka att det borde vara relativt enkelt att marknadsföra det här, säger han.

Risk för att Sverige tappar sin position

Enligt Bengt håller företagen i Norden en hög nivå, men de som inte inleder sin digitaliseringsresa i tid riskerar att förlora sin ställning.

– Vi är inte oroliga för att bli omsprungna av bolag i Europa, utan det är i Asien som hotet finns. Digitaliseringsracet globalt kommer förändra konkurrenslandskapet, och om vi inte hänger med så kommer det att drabba oss. De bolag som i dag är världsledande i Sverige kommer då inte vara det på sikt, säger han.

Krävs satsningar på infrastrukturen

Att Sverige har en modern och säker infrastruktur är en förutsättning för att landet ska kunna digitalisera. Några av Conscia Netsafes kunder bygger nu en modern it-infrastruktur för att hänga med, men vd:n anser att fler borde följa efter.

– Det går inte att jobba med många applikationer i gammal IT-infrastruktur som inte fungerar, då är vi hopplöst på efterkälken. Men jag tror att svenskarna generellt sett är innovativa och tekniskt adaptiva, så jag är ändå positiv. En del stora bolag har tagit det här på allvar och tillsätter rätt resurser, men några har inte förstått hur viktigt det här är för att vara konkurrenskraftig i framtiden, säger Bengt Lundgren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.