nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Två av tre vill inte ha fler uppkopplade prylar

En majoritet av oss har uppkopplade saker hemma – men endast en tredjedel vill ha fler. Det visar undersökningen ”Svenskarna och IoT”.
Jesper Oskarsson på Indentive anser att branschen måste bli bättre på att visa kundnyttan.

  • Artikel annons 1

Enligt det amerikanska konsultbolaget Gartner kommer det inom två år finnas 20 miljarder uppkopplade enheter i världen. Men hur ställer sig då konsumenterna i vårt land till Internet of Things? Indentive har tagit fram undersökningen ”Svenskarna och IoT” – och den visar att en majoritet inte har hört talas om begreppet.

Den grupp som känner till förkortningen är primärt under 34 år, arbetar heltid, har universitetsutbildning eller studerar. Personer över 65 år är de som i högst grad är obekanta med IoT.

– Vi ville veta vad reaktionerna till det uppkopplade samhället är på stan. Vad är IoT för dig? Jag vet vad det är, men min mamma fattar inte vad jag pratar om. I dag fungerar förkortningen bra mellan människor i branschen, och där behöver vi bli bättre, säger Jesper Oskarsson, sälj- och marknadschef på Indentive till Telekom idag.

Bara en av tre vill ha fler uppkopplade saker

En majoritet av de tillfrågade i undersökningen har uppkopplade saker hemma. 86 procent av dem tror att antalet uppkopplade prylar i samhället kommer att öka – men endast en tredjedel säger att de vill ha fler.

– Vi föder det där. Vi tittar på vad nästa kommande trend är, men det är väldigt få som frågar sig ”vad är kundnyttan med det här?”. Fokus borde skifta från ”företag till företag” och gå mot ”konsument till företag”. För konsumenterna får allt mer makt, och de måste driva på. Vi vill få stöd för att göra våra val, och jag tror på att skapa fler alternativ. Konsumenter vill bli erbjudna möjligheter, men själva bestämma över valet. Man vill inte tvingas på något, säger han.

De kan öka sin attraktionskraft

Ett exempel på ett område som ligger nära mångas vardag är näthandeln. Utvecklingen medför problem när en strid ström av matkassar ska levereras i våra trapphus, samtidigt som säkerheten och tryggheten inte får kompromissas. Jesper Oskarsson anser att bostadsbolagen skulle kunna öka sin attraktionskraft genom att knyta kontakter med lokala leverantörer, och förmedla lösningar till de boende.

Han konstaterar att Internet of Things är ett begrepp som inkluderar nästan allting. Därför borde man definiera områdets olika delar lite snävare – för bilar, för hemmet, och så vidare. Oskarsson slår fast att branschen behöver informera konsumenterna om hur IoT kan göra vardagen effektivare och mer hållbar.

Större fokus på nytta – mindre på teknik

– Huvudpunkten för oss är att titta på nyttan för våra kunder och förstå vad vi behöver bli bättre på. Och vi behöver bjuda in gemene man och förklara det här – och det är en lång resa. Vi behöver fokusera mindre på teknik och mer på nyttovärden, säger Jesper Oskarsson.

”Svenskarna och IoT” kompletterar rapporten ”Svenskarna och internet”, för att ge en helhetsbild av de digitala trenderna.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.