nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Windows-Phonegränssnittet fungerar överraskande väl även i en arbetshäst som Panasonic Toughpad FZ-E1.

En välutrustad arbetshäst

Allt med Panasonic Toughpad FZ-E1 utstrålar jobb och slitstyrka, men bakom sitt ruggade yttre har den också kraft för lite nöje mellan arbetspassen.

  • Artikel annons 1

Mobila terminaler har historiskt sett varit pålitliga arbetshästar men knappast speciellt spännande och i jämförelse med vanliga konsumentprodukter oftast både trista och slöa. Därför är det lite oväntat att Toughpad FZ-E1 förutom en mycket robust konstruktion också erbjuder prestanda nog att sätta full fart på Windows Embedded 8.1 Handheld, proffsversionen av Windows Phone. Det är rent av en av de processorstarkaste Windows-telefoner som finns på marknaden och FZ-E1 duger lika bra till högupplöst video och spel som att sköta logistikuppgifter. Stöd för 4g och wifi i snabba ac-versionen ger också riktigt kvick datauppkoppling.

Maxad batteritid

Användarupplevelsen är i princip densamma som för en vanlig Windows-telefon och spontant känns det rent av som om Microsofts gränssnitt kommer ännu bättre till sin rätt här än i vanliga mobiltelefoner. Inte minst gäller det när man fäster ett fåtal affärsapplikationer på startskärmen som då blir både snabbjobbad och tydlig.

Trots att det här är ett utpräglat arbetsredskap hittar du en selfie-kamera på framsidan men varken den eller huvudkameran kommer att vinna fotopriser även om de lär duga väl till de dokumentationsjobb som är de troligaste motiven.

Det kanske allra mest imponerande med FZ-E1 är istället batteritiden, tillverkarens uppgifter om 23 timmars taltid, upp till 1 000 timmars standbytid eller 14 timmars kontinuerlig dataåtkomst har vi inte kunnat verifiera men under vår testperiod är det dags att plugga in laddaren först när det är dags för retur av telfonen. Skulle man trots allt få slut på ström går batteriet att byta ut under drift utan att telefonen stängs av. Batteriet kan för övrigt snabbladdas till halvfullt på bara en halvtimma.

Snö, sol och smutsiga handskar

Skärmen är mycket ljusstark och fungerar bra även i fullt dagsljus, men den automatiska anpassningen av ljusstyrkan hade behövt vara lite mer generös när solen ligger på, då krävs manuell justering. Även i övrigt erbjuder femtumsskärmen en bra bild om än inte med full hd-upplösning. Skärpan är ändå fullt tillräcklig men uppdateringen släpar något, vilket blir allt tydligare i takt med fallande temperaturer. När det blir riktigt kallt kan telefonen faktiskt värma sig själv med hjälp av ström från batteritet så även om skärmen släpar ordentligt fungerar telefonen i övrigt bra även efter ett par timmar i frysen.

Pekskärmen klarar av både regn och handskar men beroende på omständigheterna krävs det att rätt inställningsprofil är påslagen. Som tur är kan någon av de två programerbara hårdvaruknapparna fås att aktivera exempelvis regnläget, annars kan det bli stört omöjligt att nå inställningarna när skärmen är blöt.

Streckkodsläsaren som sitter i toppen på telefonen klarar av en rad olika kodtyper och har hjälpbelysning som gör att den fungerar utmärkt även i mörker.

Byggd för misshandel

Toughpad FZ-E1 är som sagt mycket robust byggd, förutom väta, damm och kyla klarar den också massor av stryk, telefonen är certifierad för att klara fall på upp till tre meter och skärmen klarar grov misshandel utan att spricka. Luckor knappar och tätningar är gediget utförda med ett undantag, låset för bakstycket hade kunnat vara ännu bättre. Nu har det en svag punkt i vänstra hörnet som skulle kunna ge problem vid ett högt fall i kombination med fukt.

Stryktåligheten i kombination med det kraftiga batteriet ger Toughpad FZ-E1 en ansenlig vikt, drygt 420 gram, men trots det ligger den oväntat väl i handen. Någon form av bärrem eller bältesclip är trots allt ett måste för FZ-E1 ryms inte i fickan.

Saftig prislapp

Dessvärre är det inget som ingår och det gör inte heller den ladd- och dockningsstationen som finns som tillbehör. Trots det ligger priset på hela 13 600 kronor plus moms, vilket får vägas mot förväntat lång livslängd och få driftsavbrott vilket ändå kan ge en attraktiv totalkostnad beroende på användningsområde.

Windows Phone 8.1 ska inom en nära framtid ersättas med Windows 10, hur planen för Embedded 8.1 Handheld ser ut är mer dunkelt. Oavsett om det dyker upp en Handheld-version av Windows 10 kommer Toughpad FZ-E1 med stor sannolikhet inte kunna uppgraderas. Med tidigare generationers handterminaler är det ofta en större fördel än nackdel eftersom det ger kontinuitet men här kan det innebära problem om man vill fortsätta att utnyttja hela hela potentialen i denna kompetenta telefon.

  • Annons 3

Fler nyheter

Ericsson åker till Barcelona med ny plattform

Med en förstärkt 5g-plattform åker Ericsson till helgen ned till Barcelona.
– Vi har 42 kontrakt med operatörer varav tio är namngivna. Det är fler än någon annan, säger Helena Norrman, kommunikationschef på bolaget.

  • Annons 4