nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Enat nät lyfter Cramo

Med över 400 uthyrningsdepåer runtom i Europa är ett stabilt och samordnat wan kritiskt för Cramos verksamhet. Nu renodlar uthyrningsföretaget sitt nät och låter en och samma operatör ta hand om både den fasta och mobila accessen.

  • Artikel annons 1

[ARTIKEL FRÅN TELEKOM IDAG NUMMER 7/2012]

När byggnader ska upprättas, kablar dras eller broar byggas krävs det förutom kunnig personal naturligtvis en hel del maskiner och utrustning för att underlätta arbetet. Här kommer Cramo in i bilden, som ett av Europas två största uthyrningsföretag. Med huvudsäte i Finland har Cramo över 400 uthyrningsdepåer runtom i Europa som ska tillgodose byggföretagens alla tänkbara behov.

– Kommunikationsnätverket är en vital del av vår uthyrningsprocess. Utan det kan vi inte förse kunderna med maskiner, information kring våra produkter eller uthyrningsstatus. Vi är till 100 procent beroende av att det är både stabilt och robust, förklarar Cramos cio Per Lundquist.

Tidskrävande ska bli effektivt

Eftersom Cramos verksamhet har stor geografisk spridning över många länder har företaget fram till nu anlitat sex olika leverantörer för sitt wan, något som sägs ha varit mycket tidskrävande att hantera. Nu ska det dock bli ändring på den fronten.

Cramo tecknade helt nyligen ett fyraårigt avtal som ger Telenor helhetsansvaret för Cramos wan i hela Norden och Baltikum, något som omfattar nästan 300 depåer. Cramo har varit kund hos Telenor sedan 2006. Förutom effektiviserad hantering sägs förändringen även innebära en kostnadsbesparing på cirka 20 procent.

Sammanhållet

– Vi harmoniserar tjänsterna hos Telenor och det ger oss en sammanhållen infrastruktur där alla depåer är kopplade till vårt datacenter i Sverige. Nätet omfattar så väl våra kunder som våra egna användare, säger Per Lundquist.

– På senare tid har vi även sett ett växande behov av att effektivt kunna knyta samman den information vi har om våra produkter med våra kunder, så att även de enkelt ska kunna se exempelvis status och leveransinformation. Den delen är också något vi tänker se över, förklarar Per Lundquist.

Telenors egen infrastruktur täcker dock bara Norden och Baltikum, så för att även kunna serva de 135 depåerna som finns i Ryssland och Centraleuropa samarbetar Telenor med Interoute som äger och driver Europas största molntjänsteplattform. Interoute är för övrigt sedan tidigare Cramos leverantör av videokonferenstjänster.

Mobil access en självklarhet

En fast fiberaccess är ingen självklarhet i Cramos depåer vilket gör att en pålitlig mobil anslutning via 3g och 4g är en kritisk komponent.

– Våra kunder är mycket mobila och vi placerar bland annat vår utrustning i projektdepåer som endast är aktiva i några månader. Det kan även handla om miljöer där fiber helt enkelt inte kan dras, så som i gruvor eller i depåer långt ut på landsbygden, förklarar Per Lundquist

Genom det nya avtalet ska mobiler och surfplattor enkelt och säkert kunna anslutas till den fasta infrastrukturen via Telenors Nordic Connect Mobile Gateway för optimal prestanda och kapacitet.

Maskinerna pratar

Värt att notera är att det inte bara är människorna i Cramos verksamhet som behöver kommunicera med varandra.

– Vi är flitiga användare av olika mobila lösningar och har tusentals maskiner som via gsm- och 3g-nätet rapporterar var de är, hur de mår och hur de används, förklarar Per Lundquist. De omfattas i dagsläget inte av den nya affären men på sikt är det inte omöjligt att även dessa lösningar konsolideras på ett bättre sätt för enklare hantering.

Viktigt med redundans

Med så mycket samlat hos en leverantör är det naturligtvis också viktigt att se över hela kedjan, något Per Lundquist är fullt medveten om.

– Man får analysera och säkra de platser där det kan uppstå problem. Precis som vi speglar viktiga miljöer i datacentret gör vi även så med accessen i våra depåer, så som en mobil backup via 3g eller 4g, förklarar Per Lundquist.

Utrullningen väntas gå snabbt och Cramo är redan i full färd med att driftsätta nätet i Finland och Polen.

– Vi ligger helt och hållet enligt plan och hela lösningen ska vara i bruk under första halvan av nästa år, säger Per Lundquist.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.