nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Enkla medel viktigast för social framgång

Det finns idag mängder av sociala plattformar för att förbättra det sociala samarbetet inom alla sorters verksamheter. Under konferensen Nolldistans i Stockholm berättade Oscar Berg från Unicorn Titans vad som egentligen behövs för att lyckas

Oscar Berg, Unicorn Titans.
  • Artikel annons 1

Världen är inte längre centrerad runt företaget, utan mer runt individen och konsumenten. Därför måste företagen anpassa sig och lära sig att kommunicera för att förstå vad konsumenten behöver. Enligt Oscar Berg, på Unicorn Titans, är det viktigt att den förändringen börjar inom företagen genom att ta internt samarbete på allvar. Och för att lyckas med det behöver man ta sig en funderare runt hur man arbetar och vad som kan göras bättre. Och kanske inte bara hålla sig till telefon och mejl, som fortfarande idag 2017 är de viktigaste redskapen för intern kommunikation inom många företag.

– Socialt samarbete inom en verksamhet kan beskrivas i flera olika lager, men i många fall missar man de enkla formerna som handlar om att lära känna varandra och få reda på vad medarbetarna har för bakgrund, värdefulla kunskaper och annat, säger Oscar Berg.

Enklaste samarbeten viktigast

Han illustrerar detta med en pyramid indelad i flera nivåer där de mer personliga samarbetsformerna ligger längst ner och därmed utgör basen på pyramiden.

– Inom alla företag och verksamheter finns det fullt av medarbetare som har idéer och kunskaper om hur saker och ting kan förbättras. Men hur ska de kunna nå fram till nivåerna där det tas beslut, säger Oscar Berg.

Och hur ska man lyckas med detta rent praktiskt?

Oscar Berg nämner fem nycklar. Öppenhet, transparens, deltagande, dialog och erkännande.

– Det kanske viktigaste är det sista. Att erkänna initiativ för att motivera engagemang och sedan göra detta synligt i hela organisationen, förklarar han.

Ge beröm

Oscar Berg nämner några enkla saker som alla kan göra för att förbättra det sociala samarbetet. Till exempel, de som tar beslut har allt att vinna på att vara öppna och transparenta med vad de gör och hur det går för verksamheten. Hur ska medarbetare annars kunna nå fram med idéer? Och slutligen – det enklaste av allt:

– Att vara generös, ge beröm och klicka på gillaknappen kostar ingenting och tar nästan ingen tid. Men det är så oerhört viktigt, avslutar Oscar Berg

Mer om vad som avhandlades under Nolldistans får ni läsa i Telekom idag nummer 4 som kommer ut i juni. 

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.