nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Enklare hyra ut radiotillstånd

För att gynna en bättre andrahandsmarknad och göra att spektrum nyttjas mer planerar PTS att underlätta uthyrningen av radiotillstånd.

  • Artikel annons 1

Tillstånden att använda radiosändare har sedan 2010 kunnat hyras ut till andra, förutsatt att PTS godkänner ansökan. Det ska inte längre behövas enligt ett nytt förslag från PTS.

Anledningen är i grunden rätt enkel: Blir det lättare att hyra ut blir också andrahandsmarknaden större. Det innebär i sin tur att spektrum nyttjas bättre, till exempel när tillståndsinnehavaren inte nyttjar hela tillståndet antingen i tid eller geografiskt område.

Berör begränsad uthyrning

Enligt det nya förslaget ska det inte behövas något medgivande från PTS om tillståndet hyrs ut under kortare tidsperioder – högst sex månader inom en tolvmånadersperiod. Förslaget ska även gälla för begränsade omfattningar, vilket i praktiken innebär högst tio radiosändare. Tidsbegränsningen gäller både enskilda och blocktillstånd, medan omfattningsbegränsningen endast gäller blocktillstånd.

Den som hyr måste naturligtvis följa tillståndsvillkoren och tillståndsinnehavaren måste fortfarande betala årsavgiften. PTS begär nu in synpunkter på förslaget fram till den 7 september.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.