nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Personalen på Björkbacken kan nu ringa mobilt i hela huset och inte bara utmed ytterväggarna.

Enköpings kommun bygger eget mobilnät

– fixar inomhustäckning på äldreboende

Att förstärka inomhustäckningen på äldreboendet Björkbacken med vanliga metoder hade blivit på tok för dyrt. Istället valde Enköpings kommun att bygga ett eget lokalt mobilnät.

  • Artikel annons 1

Redan 2012 släppte kommunikationsmyndigheten PTS frekvensutrymme fritt för att bygga privata inomhusnät med gsm-teknik. Sedan dess har frekvensutrymmet utökats och det finns idag möjlighet att använda även 3g och 4g. Någon riktig fart på användningen har det inte blivit, kanske för att det saknats namnkunniga leverantörer. Men nu har Mitel, genom att sätta sitt eget namn på mjukvara och utrustning från irländska Druid Software, släppt en lösning för privata mobilnät och kanske blir de den aktör som får snurr på utvecklingen.

En av Mitels pilotkunder är Enköpings kommun som byggt ett eget mobilnät på Björkbackens omvårdnadsboende. Kommunens telefoni vilar tungt på mobila anknytningar men täckningen inomhus på Björkbacken har varit riktigt dålig.

– Huset byggdes för sju år sedan med väggar och fönster som är väldigt energieffektiva men som släpper igenom väldigt lite av mobilsignalerna. Det trots att huset ligger mindre än en kilometer från centrum och man kan se mobilmasten, berättar Stefan Hedlund, telefoniansvarig i kommunen.

Avsevärt billigare alternativ

Att bygga förstärkt inomhustäckning med vanliga metoder, det vill säga repeatrar och inomhusantenner, skulle enligt honom ha blivit alldeles för dyrt med tanke på att det primärt handlar om mellan 10 och 15 anknytningar varav 90 procent inte rör sig utanför huset.

– Mobilnätet kostade 70 000 kronor jämfört med 200 000 till 250 000 som det hade kostat att förstärka mobiltäckningen från operatören, säger Stefan Hedlund.

Ett alternativ skulle ha varit att använda dect men det hade enligt honom också blivit mycket dyrare .

Det egna mobilnätet är kopplat direkt till kommunens växel och användarna har fått kommunens egna sim-kort istället för den vanliga mobiloperatörens. Användare som behöver telefoni utanför huset kommer att få telefoner med dubbla sim-kort, men det har man inte hunnit testa skarpt ännu.

– Nackdelen är att man inte kan flytta med ett samtal när man går ut för det finns ingen hand-over mellan det publika mobilnätet och det privata. Det kommer vi nog inte heller kunna åstadkomma, säger Stefan Hedlund.

Mer om Enköpings kommuns erfarenheter av att bygga ett eget privat mobilnät kommer du kunna läsa om i nummer 8-2015 av Telekom idag som kommer ut i december. Där publicerar vi ett längre reportage från Björkbackens omvårdnadsboende.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.