nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson får tungt 5g-kontrakt i Kina

5g är färdigt och många är intresserade av Ericssons teknik. Det säger teknikjätten under Mobile World Congress.
Därtill avslöjade företaget att de har skrivit avtal med världens största operatör.

  • Artikel annons 1

5g är ”open for business”, det sa Ericssonchefen Börje Ekholm i ett pressevenemang på Mobile World Congress under måndagen. Med det menade han att man nu efter år av arbete med teknik och standardsättning nu kommit till en kommersiell fas.

Och teknikjätten säger att det börjat röra sig. Till dags datum har man skrivit 38 avtalsförklaringar med olika operatörer, samt några konkreta kontrakt på tekniken.

Enligt Ekholm finns det flera olika användningsområden för 5g, men mobilt bredband kommer att vara det första stora. Detta på grund av att analytiker förutspår att datatrafiken ska växa med 40 procent om året de närmaste fem åren. Men snabbare hastigheter och en bättre användarupplevelse är inte de enda fördelarna med 5g – Ekholm framhåller att effektivitet är oerhört viktig faktor.

– Vi vet inte vilka användningsområden som kommer att vara viktigast för 5g, men vi vet att de som är tidigt ute kommer att ha ett hållbart försprång, säger Börje Ekholm.

Stort IoT-avtal med China Mobile

Och några som inte vill vara sena på bollen är China Mobile. Teknikjätten och världens största mobiloperatör har ingått partnerskap för att utveckla en stabil IoT-plattform – som operatören tänker lansera globalt.

Vidare ska man även tillsammans bygga ett samarbetscenter för IoT där man ska utveckla lösningar och ekosystem för tillverkning, industri, medicinteknik och intelligent transport.

– Vi visar att vi inte längre bara pratar om 5g och IoT, vi får det att hända, säger Chris Houghton, chef för nordöstra Asien på Ericsson.

 

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.