nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson får tungt 5g-kontrakt i Kina

5g är färdigt och många är intresserade av Ericssons teknik. Det säger teknikjätten under Mobile World Congress.
Därtill avslöjade företaget att de har skrivit avtal med världens största operatör.

  • Artikel annons 1

5g är ”open for business”, det sa Ericssonchefen Börje Ekholm i ett pressevenemang på Mobile World Congress under måndagen. Med det menade han att man nu efter år av arbete med teknik och standardsättning nu kommit till en kommersiell fas.

Och teknikjätten säger att det börjat röra sig. Till dags datum har man skrivit 38 avtalsförklaringar med olika operatörer, samt några konkreta kontrakt på tekniken.

Enligt Ekholm finns det flera olika användningsområden för 5g, men mobilt bredband kommer att vara det första stora. Detta på grund av att analytiker förutspår att datatrafiken ska växa med 40 procent om året de närmaste fem åren. Men snabbare hastigheter och en bättre användarupplevelse är inte de enda fördelarna med 5g – Ekholm framhåller att effektivitet är oerhört viktig faktor.

– Vi vet inte vilka användningsområden som kommer att vara viktigast för 5g, men vi vet att de som är tidigt ute kommer att ha ett hållbart försprång, säger Börje Ekholm.

Stort IoT-avtal med China Mobile

Och några som inte vill vara sena på bollen är China Mobile. Teknikjätten och världens största mobiloperatör har ingått partnerskap för att utveckla en stabil IoT-plattform – som operatören tänker lansera globalt.

Vidare ska man även tillsammans bygga ett samarbetscenter för IoT där man ska utveckla lösningar och ekosystem för tillverkning, industri, medicinteknik och intelligent transport.

– Vi visar att vi inte längre bara pratar om 5g och IoT, vi får det att hända, säger Chris Houghton, chef för nordöstra Asien på Ericsson.

 

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.