nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericssons vd Hans Vestberg, under presentationen på MWC.

Ericsson vässar molnprodukter för operatörer

Under måndagsmorgonen höll Ericssons vd Hans Vestberg sitt stora anförande i Barcelona. Molntjänster snodde huvudrollen från 5g.

  • Artikel annons 1

Ericssons Hans Vestberg, och Intels vd Brian Krzanich, presenterade sina planer på samarbete i morse på MWC. Ericsson ska börja sälja infrastrukturprodukten Ericsson Hyperscale Datacenter System (HDS 8000) till datacenter baserade på Intels rack scale-arkitektur. Med satsningen riktar sig Ericsson främst till operatörer.

– Vi har arbetat nära med Intel, och vi är först ut med att erbjuda en produkt som kunder kan köpa, baserat på rack scale, säger Howard Wu, produktchef för hårdvara och infrastruktur på Ericsson.

– Vi tar det vi lärt oss, och det Intel kan, och gör en produkt av det, fortsätter Howard Wu.

Ericsson presenterade också Ericsson Continuum, en tjänst för att kontrollera applikationer i molnet. Det hela är ett resultat av att Ericsson förra året gick in i Apcera, som ligger bakom Continuum-plattformen.

Också en molnlagringstjänst, Secure cloud storage, presenterades.

Trafikmoln

Även en tjänst för att koppla upp bilar mot myndigheter, Connected traffic cloud, visades upp. Målet är att myndigheter dels ska samla information från uppkopplade fordon, men även kunna nå ut med informationen. Ericsson räknar även med att olyckor ska kunna begränsas och att dödsfallen på vägarna ska reduceras.

Nya basstationen visades upp

Redan innan MWC hade Ericsson visat upp sin nya basstation, vilket är första gången på sju år.Den nya basstation är modulär, ska förbruka hälften så mycket energi och ska vara förberedd för 5g.

– Installationstiden reduceras från timmar till minuter, sa Hans Vestberg unde presentationen i Barcelona.

Ericssons nya basstation ska vara helt kompatibelt med den senast presenterade basstationen, RBS 6000, vilket gör att investeringar där inte ska vara pengar kastade i sjön. Hans Vestberg tryckte också mycket på nya, kraftiga basbandskort, som ska kunna hantera 80 000 abonnemang och 24 celler.

Även en ny routerserie, 6000, visades upp. De båda ska vara nära kopplade till varandra.

Ericsson räknar med att de första nya basstationerna ska finnas på plats under årets tredje kvartal.

Kort om 5g

Apropå 5g. Uppvisningar av teknik för kommande generationens mobilnät spåddes bli ett stort nummer på Ericssons presentation, men Hans Vestberg höll det hela kortfattat i början av presentationen. Han konstaterade att tester pågår, och nämnde den siffra som företaget rapporterade i somras, att de kunnat uppmäta hastigheter på 5 gigabit/s.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.